Na hlavný obsah

Kedden feloldják a rendkívüli állapotot Új-Kaledóniában

Franciaországhoz tartozó csendes-óceáni szigeten állampolgársági reformtervezet miatt robbantak ki tiltakozások.

Kedden feloldják a rendkívüli állapotot Új-Kaledóniában
Foto: TASR/AP/Nicolas Job

Kedden reggel fololdják a rendkívüli állapotot a Franciaországhoz tartozó Új-Kaledóniában – derül ki a francia elnöki palota közleményéből. Az Ausztrália közelében található területen azt követően vezették be a rendkívüli állapotot, hogy egy állampolgársági reformtervezet miatt tiltakozások robbantak ki, melyek során hét ember életét veszítette.

Emmanuel Macron francia elnök döntése értelmében nem lesz meghosszabbítva az eredetileg 12 naposra tervezett rendkívüli állapot annak érdekében, hogy nyugodt körülmények közt, a még mindig érvényben lévő blokád lazulása mellett tudjon találkozni a sziget függetlenedését támogató Kanak Szocialista Párttal.

Bár Emmanuel Macron múlt hét csütörtökön a helyzet stabilizálása érdekében a szigetre utazott, Gabriel Attal francia miniszterelnök szerint a pillanatnyi nyugalom ellenére a helyzet továbbra is feszült.

A tiltakozásokat kiváltó állampolgársági reform értelmében nagyjából 25 ezer ember kerülne be a választói névjegyzékbe, az őslakos kanakok azonban attól tartanak, hogy ezzel csökkene a politikára mért befolyásuk.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban