Na hlavný obsah

Veszedelmes viszonyok

A HaTuMa legújabb adásában szó esik arról, hogy a magyar államfő a székely himnuszból idézett, a belgrádi békemenetről és a hatalmi cenzúráról.

1. „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk” – idézte a székely himnusz egyik sorát Facebook-posztjában Novák Katalin magyar államfő, miután elzarándokolt a csíksomlyói búcsúra. A román külügy azonnal reagált a „nem megfelelő nyilvános üzenetek”-re.

  • Provokatív dolog-e a székely himnuszból idézni?
  • Megvan-e a szándék a román-magyar kapcsolatok javítására?

2. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is ott volt múlt pénteken Belgrádban azon a nagygyűlésen, ahová napidíj fejében, autóbuszok százaival szállították Aleksandar Vučić szerb elnök híveit. A szerb hatalom erődemostrációját szolgáló „békemenet” után három nappal magyar KFOR-katonákra támadtak rá és sebesítették meg őket Vučić feltüzelt hívei Észak-Koszovóban.

  • Miért nem okozott diplomáciai mosolyszünetet szerb-magyar vonalon ez a fegyveres incidens?

3. Vajdaságban a könyvkiadást is elérte a hatalmi cenzúra: VMSZ-es „nagyasszonyok” és „tudjukkik” – bosszúból vagy ideológiai okokból? – nem kívánatos szerzők köteteinek kiadását tiltották meg a Magyar Nemzeti Tanács hatósugarába tartozó Forum Könyvkiadónak.

  • A könyvek ismét veszélyesek lettek?

A virtuális törzsi kerekasztalnál Parászka Boróka Erdélyből, Finta Márk a Felvidékről és Pressburger Csaba Vajdaságból.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Podcast rovatban