Na hlavný obsah

Palkovič: A Rázsochy kórházat az állami büdzséből kell finanszírozni

A pozsonyi Rázsochy kórházat nem a helyreállítási tervből, hanem az állami költségvetésből lehet csak finanszírozni - jelentette ki Michal Palkovič egészségügyi miniszter június 2-án, pénteken a politikai pártok képviselőivel folytatott megbeszélése után. Rámutatott a reputációs kockázatokra, valamint a problémás hibákra, amelyek kijavítása 3-6 hónapot vesz igénybe. A projektdokumentáció minősége ugyancsak gondot okoz.

Lívia Vašáková és Michal Palkovič.
Foto: SITA

„Vannak olyan hiányosságok, amelyeket észlelünk, s amelyek kiküszöbölése még legalább 3-6 hónapot venne igénybe. Ezért nagyon felelősségteljes, hogy most a politikai vezetők elé állunk, és mivel egyetértésre találtunk, a rázsochyi egyetemi kórház megépítése az állami költségvetésből valósul meg” – mondta Michal Palkovič egészségügyi miniszter.

Palkovič szerint az építésére kiírt közbeszerzési pályázatok sikertelensége miatt a turócszentmártoni kórház esetében is változtatásokra volt szükség, így a kórházat a helyreállítási terv forrásaiból nem full fit out szinten, vagyis nem teljesen készre kell megépíteni, hanem csak a shell&core, azaz szerkezetkész állapotba kellett hozni.

Jelenleg a B terv aktiválása van soron.

„Javasoljuk tehát, hogy adjanak második esélyt azon kórházak projektjeinek, amelyek az államigazgatási költségvetési szabályokról szóló törvénynek megfelelően befektetési megvalósíthatósági tanulmányt készítettek és publikáltak. Meghívjuk őket egy június 8-i, csütörtöki ülésre, ahol bemutatnák nekünk terveiket, hogy a velük folytatott interakció útján felmérhessük, mennyire reális az ütemterv” – mondta a helyreállítási tervért felelős miniszterelnök-helyettes, Lívia Vašáková.

Kijelentette, a helyreállítási tervet keretbe foglaló objektív paraméterek alapján hoznak döntéseket, amelyek elsősorban a szállítási idő, a kórházi ágyak száma és a költségvetés. Elmondása szerint a besztercebányai (északi és déli), a nagyszombati, a turócszentmártoni, az eperjesi, valamint pozsonyi és kassai gyermekkórházakról van szó.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban