Na hlavný obsah

Visszautasítja a támadásokat és a Smer-SD összeesküvés-elméleteit a kormány

A kormányhivatal elítélte, hogy a választási kampány keretében állami alkalmazottakat támadnak, és visszautasítja a Smer-SD és Tomáš Taraba frakció nélküli képviselő által terjesztett összeesküvés-elméleteket. A hivatal Rober Ficónak, a Smer-SD elnökének kijelentéseire reagált, aki azt állítja, hogy állami hivatalnokok és civil szervezetek vettek részt egy brüsszeli találkozón és ott hibrid hadviseléssel vádolták a szlovákiai ellenzéket.

Foto: SITA

„Egy klasszikus brüsszeli munkalátogatásról volt szó, az Európai Bizottság szlovákiai kirendeltségének meghívására állami intézmények alkalmazottai és civil szervezetek képviselői vettek rajta részt. Teljesen legitim dolog, hogy az állami hivatalok a hibrid fenyegetésekkel és a velük szembeni védekezéssel foglalkoznak, hiszen számos állam külföldi beavatkozásoknak van kitéve, főleg a parlamenti választást megelőző időszakban. És az is teljesen legitim eljárás, hogy a küldöttség európai uniós és NATO-beli partnereinkkel tárgyal” – közölte a kormányhivatal.

Egyúttal elítélte, hogy szakértőket és állami alkalmazottakat próbálnak belerángatni a választási kampányba. Különféle listák közlésével és összeesküvés-elméletek terjesztésével szakértőkből csinálnak céltáblát, így akarják őket megfélemlíteni – tette hozzá a hivatal.

Azt is leszögezte, Szlovákia sokáig elhanyagolta a hibrid fenyegetések elleni védekezést.

„Az orosz támadás volt az ébresztő, amely háborút robbantott ki a szomszédságunkban. Bár Szlovákiára egyelőre nem támadtak rá orosz katonák, más módszerekkel harcolnak ellenünk – megkérdőjelezik a demokráciánkat, értékeinket, szövetségeseinket, bonyolult témákat használnak fel arra, hogy megosszák a társadalmat. Az állam köteles védekezni ez ellen, ehhez pedig szükség van a szövetségeseinkkel való együttműködésre” – hangsúlyozta a kormányhivatal.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban