Na hlavný obsah

Török-amerikai alku segítheti hozzá Svédországot a NATO-tagsághoz

Törökország halogató magatartása a svéd NATO-csatlakozás ügyében hónapok óta közismert, ugyanakkor Ankara sosem mondta ki véglegesen, hogy meg fogja torpedózni Stockholm belépését az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe.

Török-amerikai alku segítheti hozzá Svédországot a NATO-tagsághoz
Recep Tayyip Erdogan Foto: Muhammed Selim Korkutata/Anadolu Agency via Getty Images

Egész egyszerűen taktikusan kivárták a választások időpontját, a voksolás eredményeit követően pedig Recep Tayyip Erdoğan újra alkupozícióba került. Biden elnök Delaware-ba indulóban mondta újságíróknak, hogy „beszéltem Erdoğannal és gratuláltam neki. Még mindig az F-16-osok érdeklik. Mondtam neki, hogy mi pedig Svédországgal akarunk foglalkozni, és lépjünk hamarosan újra kapcsolatba.”

Kétségtelen tény, hogy az amerikai és az uniós gratulációk, valamint a választás szabályosságának elismerése ismét alkupozícióba hozta a török elnököt. James Crisp nem kertel, amikor úgy foglalja össze a helyzetet, hogy „Európa megkönnyebbülten fellélegzik, mivel Erdoğan továbbra is hatalmon marad Törökországban. Lehet, hogy nem ismerik el, de a kontinens legtöbb vezetője jobban érzi magát, ha Törökország távolságot tart az EU-tól“.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban