Na hlavný obsah

Leleplezték Konkoly-Thege Miklós mellszobrát az ógyallai csillagvizsgálóban

Konkoly-Thege Miklós szobrát Marián Vidovenec, az ógyallai csillagvizsgáló vezérigazgatója az alkotóval, Darázs Rozália szobrászművésszel közösen leplezte le. A csillagvizsgáló múzeumi részének bejáratánál Konkoly-Thege domborműve, Túri Török Tibor alkotása látható - tájékoztatott a csillagvizsgáló vezetése.

Konkoly-Thege Miklós (b) és Hermann Kobold (j) német csillagász.
Foto: Wikipedia

Konkoly-Thege Miklós 1871-ben alapította az ógyallai csillagvizsgálót, ez volt Európa egyik első asztrofizikai obszervatóriuma. Kezdetben a napfoltokat, a fényes üstökösöket, a napkitöréseket, a meteorokat figyelték meg, és az időmérésre összpontosítottak, és rendszeresen végeztek geomágneses és meteorológiai megfigyeléseket is. Később az asztrofizikai kutatásokra összpontosítottak.

Konkoly-Thege tartott attól, hogy halála után megszűnik az obszervatórium, ezért teljes vagyonát, házát, kertjét és az obszervatórium teljes felszerelését az államnak adományozta, azzal a feltétellel, hogy az obszervatórium tovább fog működni Ógyallán, és amíg él, ő lesz az igazgatója, amiért fizetést nem kért.

Konkoly-Thegéről és Ógyalláról bolygót is elneveztek, amelyek az életművére, emberségére és tudományos örökségére emlékeztetik a csillagászokat.

Konkoly-Thege Miklós 1916 februárjában, 74 éves korában halt meg. Ógyallán temették el.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Kultúra | Tudomány rovatban