Na hlavný obsah

A mentőcsapat kénytelen volt befejezni Suhajda Szilárd keresését

Suhajda Szilárd hegymászó május 21-én indult el alaptáborából, hogy a már korábban előre kiépített táborhelyeit használva, május 24-én feljusson a 8848 méter magas Mount Everest csűcsűra. Suhajda a klasszikus, ún. alpin stílusban tervezte végrehajtani a csúcstámadást, ez azt jelenti, hogy oxigénpalack és a mászását segítő serpák nélkül vágott neki a csúcsnak. Korábban egyetlen magyar hegymászó sem volt képes erre a teljesítményre.

A mentőcsapat kénytelen volt befejezni Suhajda Szilárd keresését
Foto: Suhajda Szilárd / Facebook

Suhajda Szilárdot körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látták utoljára. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Eltűnéséről először csütörtökön érkeztek hírek.

Pintér László hegymászó szakújságíró később a Telexnek azt mondta, hogy a Suhajda Szilárdnál levő GPS-jeladó sajnos elég megbízhatatlanul, nagy kihagyásokkal működött, ezért nem lehettek biztosak abban, hol mi a pontos pozíciója.

Pénteken egy helikopterpilótából és három profi serpából álló mentőcsapat indult el a Mount Everestre, hogy megtalálja a magyar hegymászót. Pintér László, Suhajda Szilárd Mount Everest csúcstámadásának kommunikációs vezetője pénteken délután a Világgazdaságnak elmondta, hogy a három serpából álló mentőcsapat gyorsan halad a Hillary-lépcső irányába, ahol legutóbb látták a hegymászót.

A csapat emberfeletti munkával órákon keresztül kutatott a Hillary-lépcső környékén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába.

Szombaton a hegymászó mentőcsapat Facebook-oldalán már arról adott hírt, hogy befejezte a Suhajda keresését, és szerintük Suhajda Szilárd valószínűleg nem élte túl a Mount Everest csúcstámadását.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban