Na hlavný obsah

Számvevőszék: Az ESMO projekt a pénzpazarlás és a belső ellenőrzés kudarcának példája

A vádlottak és elítéltek elektronikus megfigyelőrendszerét, az ESMO-t a bevezetése után 6 évvel másodszor is ellenőrizték a szlovákiai ellenőrök. Átlagosan 10%-ban használták ebben az időszakban. A belső ellenőrzés kudarcának, az európai és állami forrásokkal való pazarlásnak a példája – jelentette ki május 26-i, pénteki sajtótájékoztatóján a Szlovák Köztársaság Állami Számvevőszékének elnöke, Ľubomír Andrassy.

Ľubomír Andrassy
Foto: TASR

A Szlovák Köztársaság Állami Számvevőszéke (NKÚ SR) szerint napi 150 euróba került az államnak egy elítélt vagy vádlott megfigyelése.

Az Állami Számvevőszék azt is megállapította, hogy a beruházások, a vádlottak és elítéltek elektronikus megfigyelőrendszerének (ESMO) működtetési és irányítási költségei 6 évnyi működést követően 35,6 millió euróval haladták meg az elítéltekkel kapcsolatos kiadásokat, amennyiben esetükben nem alkalmaznak elektronikus megfigyelést. Összesen több mint 50 millió eurót fordítottak a projektre.

„Ez egy példa arra, amikor nem csak munkajogi, hanem büntetőjogi felelősségre vonás is szükséges” – mondta Andrassy.

A számvevőszé elnöke szerint egyrészt az is gondot okoz, hogy a Szlovák Köztársaság nem nyúl az alternatív büntetés kiszabásának eszközéhez, holott az alternatív büntetésről szóló jogszabály ezt 2006 óta lehetővé teszi.

Ugyanakkor az országos projektnek olyan időszerű problémákat kellett volna megoldania, mint a közbiztonság területére vonatkozó elektronikus szolgáltatások hiánya, az alternatív büntetés kiszabásának alacsony aránya, vagy a hosszú távon elégtelen szlovákiai börtönkapacitások.

Andrassy felhívta a figyelmet arra is, hogy az országos projekt alapvető paraméterei már a megvalósíthatósági tanulmány keretein belül is rosszul voltak rögzítve. Andrassy szerint a vizsgálat során nem vettek figyelembe minden műszaki sajátosságot, és a mérhető mutatókat meghatározása sem volt megfelelő.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban