Na hlavný obsah

KMKF, WTF?!

A HaTuMa legújabb adásásában szó volt a Kárpát-medencei iskolákat érintő problémákról, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának üléséről és a Magyarországról Vajdaságba ömlő gazdaságfejlesztési támogatások.

1. Húsz éve nem volt olyan tanársztrájk Romániában, ami a héten kezdődött, százötvenezer pedagógus függesztette fel a munkát meghatározatlan időre, késhetnek a középiskolai felvételik és az érettségi. A tanárok elszántak, a szülők kétségbeesettek. Mindeközben Szlovákiában a parlament osztogatásba kezdett, a szülők is, a nyugdíjasok is kedvezményezettek lehetnek. Szerbia pedig még mindig gyászol a május elején történt iskolai mészárlást követően, sztrájk ilyen körülmények között szóba se kerülhet. Kárpát-medencei tanügyi körkép.

2. Ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma.

  • Mire szolgál a KMKF?
  • Mekkora jelentősége van a hatuma egyeztető fórumoknak, KMKF-nek, MÁÉRT-nak?

3. A Magyarországról Vajdaságba ömlő gazdaságfejlesztési támogatások időszakának egy időre vége. Magyar Levente külgazdasági- és külügyminiszter-helyettes Szabadkán jelentette be ezt, mondván, sem az idei, sem a jövő év nem kecsegtet túl nagy mozgástérrel.

  • Hogyan hasznosult a 7 év alatt kiosztott mintegy 250 millió eurós támogatás?
  • Miért épp a vajdasági magyarok részesültek a magyar állam e kegyében?

A virtuális törzsi kerekasztalnál Parászka Boróka Erdélyből, Finta Márk a Felvidékről és Pressburger Csaba Vajdaságból.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Podcast rovatban