Na hlavný obsah

Sikertelenül zárult a nagy demokrata koalíciós tárgyalás

Zátonyra futottak a Demokrati választási tárgyalásai a Modrí - Európske Slovensko, a Híd, a Magyar Fórum, az Občianski demokrati Slovenska, a Demokratická strana, a Za regióny, és a Rómska koalícia pártokkal.

Sikertelenül zárult a nagy demokrata koalíciós tárgyalás
Eduard Heger Foto: TASR

A frissen alakult Híd (Híd 2023) már megállapodott a Mikuláš Dzurinda által vezetett Modrí – Európske Slovensko párttal arról, hogy a 2023-as parlamenti választásokon közösen indulnak.

Eduard Heger, a Demokrati elnöke május 21-én, vasárnap bejelentette, tárgyal a Modrí – Európske Slovensko, a Híd és a Magyar Fórum vezetőivel a közelgő parlamenti választásokkal kapcsán, egy esetleges közös választási listáról.

Az egyeztetést követően a résztvevők egy közleményt adtak ki, amelyben a tárgyalások kudarcáról számoltak be.

„Nagyon sajnáljuk, hogy a többi párt úgy döntött, elutasítja az ajánlatunkat, illetve egyelőre a saját útjukon haladnak tovább. Az együttműködést nem lehet kikényszeríteni” – olvasható a közleményben.

„A Demokraták tisztességes ajánlatot tettek a közös fellépésre, a többi párt elutasította azt, és egyedül akarnak indulni“ – mondta Heger.

Hozzátette, azzal az ajánlattal ültek tárgyalóasztalhoz, hogy az elmúlt hónapok preferenciái alapján arányosan osztják meg a jelölt- és kampányköltségeket.

„Annak ellenére, hogy a preferenciák tekintetében a szóban forgó pártok között mi vagyunk a legerősebb párt, hajlandóak voltunk tárgyalni a jelöltlista vezetőjének pozíciójáról is“ – jegyezte meg.

Hozzátette, a cél az volt, hogy megakadályozzák a demokratikus szavazatok elveszését, illetve a káosz, a Smer-SD és az oligarchák kormányának visszatérését.

„Ha így döntöttek, akkor ezt tiszteletben tartjuk, és a béke, az értékek és a konstruktív együttműködés alternatívájára vonatkozó ajánlatunkra fogunk összpontosítani. Minden jót kívánunk nekik. Ha meggondolják magukat, a Demokrati ajtaja nyitva áll“ – tette hozzá a pártelnök.

(ujszo.com, TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban