Na hlavný obsah

A dizájnerdrogok letarolták a magyar vidéket

Megdöbbentő és nyomasztó képet fest a magyar vidéki életről a Szabad Európa legújabb oknyomozása. A szakemberek legmerészebb becslései szerint Magyarországon közel kétmillió ember drogozik. Báthory Róbert a Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója annak járt utána, hogyan és miért tudta a herbál és a „kristály” letarolni a magyar vidéket, és mit tesz a kormány azért, hogy ezt megállítsa.

A dizájnerdrogok letarolták a magyar vidéket

A borsodi Szendrőn például már a kocsma is bezárt, mert az emberek inkább drogoznak, mint isznak. A dizájnerdrog ugyanis sokkal olcsóbb és nagyobbat is üt, mint az alkohol. A helyzet sajátossága, hogy sok esetben hitelbe is kapni kábítószert. Szendrő polgármestere azt mondta, hogy az elmúlt években megszaporodtak a megmagyarázhatatlan bűncselekmények száma is.

Budapesten két párhuzamos drogpiac is működik egymástól teljesen függetlenül. Az egyik a bérből és fizetésből élőké, a másik a nyomorban tengődőké. A fővárosban csaknem ezer aktív szerhasználó van, akik hajléktalanok is.

A magyarországi drogpolitika az elmúlt években gyakorlatilag az abszolút tétlenség és cinikus elfordulás irányába fordult, ennek pedig Dr. Zacher Gábor toxikológus szerint egyre aggasztóbb fejleményei vannak.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban