Na hlavný obsah

Miért problémás a magyar vezérkari főnök történelhamisítása?

Böröndi Gábor nemrég kinevezett vezérkari főnök a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a második világháború egy "lokális" német-lengyel háborúnak indult és a nagyvilágnak békét kellett volna kötnie a náci Németországgal.

Miért problémás a magyar vezérkari főnök történelhamisítása?
Foto: MTI/Illyés Tibor

Böröndi Gábor, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke múlt hét kedden arról beszélt egy televíziós interjúban, hogy az 1939-ben kitört német-lengyel háborút, amit „lokális háborúnak“ nevezett békefolyamattal kellett volna megfogni ahelyett, hogy világháborúvá szélesítették volna. Erre érkezett egy szokatlanul éles válaszlevél Lengyelország budapesti nagykövetének a tollából. Sebastian Kęciek kikérte magának ezt a megjegyzést.

Az előbbi beszélgetésünket május 12-én pénteken vettük fel. A felvétel elkészüte után Magyarország Honvédelmi Minisztériuma közzé tett egy nyilatkozatot , mely szerint pénteken Dr. Böröndi Gábor,  a magyar hadsereg vezérkari főnöke, hivatalában fogadta a lengyel nagykövetet és tisztázta keddi kijelentését.

Börödni a pénteki találkozón a közlemény szerint világossá tette, hogy nem állt szándékában megkérdőjelezni azt, hogy Lengyelország a legfőbb áldozata és elszenvedője volt a II. Világháborúnak.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban