Na hlavný obsah

Választási lázban ég Törökország

Második fordulóban dőlhet el a török elnökválasztás. Szoros eredmény várható.

Választási lázban ég Törökország
Foto: SITA/AP

Második fordulóra lehet szükség a török elnökválasztáson, mivel az előzetes eredmények szerint egyik jelölt sem tudta megszerezni a szavazatok 50 százalékát. Az Anadolu hírügynökség adatai szerint Recep Tayyip Erdoğan, hivatalban lévő államfő a szavazatok 49,41 százalékát, míg riválisa Kemal Kılıçdaroğlu, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke a szavazatok 44,96 százalékát szerezte meg 99, 31 százalékos feldolgozottság mellett.

Az elnökjelöltek keményen üzengettek egymásnak a hajnalig tartó szavazatszámlálás során. Erdogan a kormányzó, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) székháza erkélyéről az épület előtt összegyűlt követőihez szólva kijelentette: „azzal együtt, hogy a végeredmény még nem biztos, egyértelműen vezetünk“. Jelezte, hogy a belföldi és a külföldi szavazatok összeszámlálása még egy kis időt igénybe vesz. Emellett még azt is nyilatkozta az éjjel, hogy ha második körbe küldik a szavazók, tiszteletben fogja tartani az eredményt.

A török elnök beszédében úgy vélekedett, hogy az ellenzék megpróbálja átverni az embereket, mondván, hogy ők állnak az élen. Hozzátette: 2,6 millió vokssal többet kapott, mint Kemal Kilicdaroglu legfőbb ellenzéki elnökjelölt, és szerinte a végeredménnyel ez a különbség sokkal inkább nőni fog.

Kemal Kilicdaroglu hajnali sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Erdogan nem tudta elérni a várt eredményt. A társadalomban a változtatás igénye meghaladja az 50 százalékot – húzta alá.

Hangoztatta, hogy ha lesz második forduló, biztosan győzni fog, és demokráciát hoz az országba.

Kilicdaroglu egy másik hajnali sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy a kormányoldali összefogás pártjai számos olyan szavazóhelyiségben, ahol az ellenzéki voksok lehetnek többségben, megvétózzák, és folyamatosan újraszámoltatják az eredményt.

Ankarában 300, Isztambulban 783 helyszínen ez a helyzet, és van, ahol már 11-szer számoltatták újra a szavazatokat – mondta, arra szólítva fel a kormányoldalt, hogy ne akadályozza a népakarat érvényesülését.

Ha az elnökválasztáson egyik jelölt sem szerzi meg az abszolút többséget, két hét múlva második fordulót kell tartani a legjobban szereplő két jelölt részvételével.A végleges eredmény a hétfői nap folyamán várható, az esetleges második körre május 28-án kerül sor.

(tasr, https://secim.aa.com.tr/ , bbc)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban