Na hlavný obsah

Káčer: Azért kértem a felmentésem, hogy az államfő hivatalnokkormányt nevezzen ki

Rastislav Káčer távozó külügyminiszter a szakértői kormány kinevezésének felgyorsítását akarta elérni azzal, hogy a felmentését kérte a miniszteri posztról - nyilatkozta a leköszönő kormány május 12-i, pénteki ülése előtt.

Rastislav Káčer
Foto: TASR

„Meggyőződésem szerint alkotmányjogi szempontból csupán az elengedhetetlenül szükséges ideig kell hivatalban maradnia egy olyan kormánynak, amelytől a parlament megvonta a bizalmat” – mondta Rastislav Káčer.

Szokatlannak nevezte, hogy közel egy évig maradjon hivatalban egy ideiglenesen megbízott kormány. „Ha rajtam múlik, én már januárban hivatalnokkormányt nevezek ki, sőt alkotmánymódosítást javasolnék, hogy ha a parlament megvonja a bizalmat a kormánytól, és 90 napon belül nem szavaz bizalmat egy újnak, fel kell oszlatni a törvényhozást” – tette hozzá.

A távozó külügyminoiszter emlékeztetett, hogy az ideiglenes kormány dühödt támadások céltáblája lett a parlamenti káosz miatt, Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter ügye csak az utolsó csepp volt.

„A kormányfő tévés beszéde után hoztam meg a végső döntést” – mondta a múlt hét eseményei kapcsán.

Utódjáról, Miroslav Wlachovskýról nem akart nyilatkozni. „Egyrészt ez nem lenne korrekt, másrészt közeli barátom, ezért elfogultsággal vádolnának” – magyarázta.

Az eddigi szlovák külpolitika folytatását várja, az államfőválasztáson nem kíván indulni, az elkövetkező időszakban „háztartásbeli” lesz.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban