Na hlavný obsah

A Híd-platform nem lesz a Szövetség része, ha Gyimesi felkerül a jelöltlistára

A Híd-platform nem lesz a Szövetség része, ha Gyimesi György felkerül a parlamenti választási jelöltlistára. A Szövetségnek legkésőbb május 15-ig le kell zárnia ezt a kérdést - döntött május 11-i, csütörtöki ülésén a Híd-platform legfelső döntéshozó szerve.

Rigó Konrád, a Szövetség Híd-platformjának elnöke.
Foto: TASR


„A Híd az együttműködés pártja volt, és jelenleg az együttműködés platformja. Azért döntöttünk úgy, hogy szoros szövetséget kötünk az MKP-val és az Összefogással, mert egy olyan gyűjtőpártot akartunk létrehozni, amely a szélsőségek mellőzése mellett, centrista jellegéből fakadóan a legtöbb – elsősorban szlovákiai magyar polgár számára nyújtja a legjobb választás lehetőségét és egyúttal megbízhatóságot és stabilitást is jelent“ – fogalmaz a Szövetség Híd-platformja.

„Három évvel az utolsó parlamenti választások után, ma, 2023. május 11-én is az a meggyőződésünk, hogy a Szövetség egy vissza nem térő lehetőség ennek a célkitűzésnek az elérésében“ – szögezi le a nyilatkozatában.

„A Híd ma is úgy tekint az MKP-ra és az Összefogásra, mint a legközelebbi politikai partnereire. A Híd ezzel a két politikai formációval akar a 2023-as választásokon egy közös listán, a Szövetség listáján, indulni“ – húzza alá a Híd-platform.

A nyilatkozatban megyjegyzik meggyőződésünk, hogy közösen sikeresek tudnak lenni és ezáltal jobbá tudják tenni az emberek életét, hozzátéve, hogy nem azért hoztuk létre a Szövetséget, hogy más lehetőségeken kelljen gondolkodniuk.

„A Szövetségre úgy tekintünk, mint a saját pártunkra, a partnereinkre pedig úgy, mint megbecsült párttársainkra“ – áll a Híd-platform állásfoglalásában.

Hozzáteszik: „Egy olyan pártban, amely a miénk is, nem történhet meg az, hogy a közösen felállított szabályainkat bárki megsértse. Az országos elnök sem teheti ezt. Egy olyan pártban, amely a miénk is, nem történhet meg, hogy pártunk olyan politikai irányvonalat vegyen, ami számunkra elfogadhatatlan. Az üres ígérgetés, a tények elferdítése, a politikai álláspontok népszerűség alapján való váltogatása, társadalmi csoportok és politikai ellenfelek minősíthetetlen becsmérlése olyan politikai irányvonal, amivel közösséget nem vállalunk.“

Megfogalmazásuk szerint „Ezt a vulgáris politikai bulvárt Igor Matovič hozta a szlovákiai közéletbe és Gyimesi György emelte át a szlovákiai magyar politikai térbe. Ezzel a politikával eredményt nem lehet elérni – ezt mi sem igazolja jobban, mint az OĽANO elmúlt három éves kormányzása, amely semmi mást nem hozott, csak káoszt és feszültséget.“

„Pénzügyileg és jogállásuk tekintetében meggyengítette regionális képviseleteinket – helyi és megyei önkormányzatainkat, nemzetiségi téren pedig semmit nem váltott valóra sem a Matovič-kabinet sem a Heger-kabinet kormányprogramjából. Amennyiben ez a vonal jellemzi majd a kisebbségi politizálást Szlovákiában, az alkalmatlanná válik az eredményes érdekképviseletre.“

A nyilatkozatban a Híd-platform tagjai hangsúlyozzák, ilyen politikusokkal egy listán a Híd parlamenti képviselő-jelöltjei nem lesznek. „A Híd platform nem lehet és nem is lesz részese egy olyan Szövetségnek, amely Gyimesi Györgyöt indítja a parlamenti választásokon“.

„A Szövetségnek ezt a kérdést legkésőbb a soron következő grémiumi ülésen, május 15-én le kell zárnia. Ehhez pedig az MKP Platform egyértelmű állásfoglalása kell. Minden ettől eltérőt a bizalmatlanság
és a folytatódó bizonytalanság jeleként fogunk értelmezni és amennyiben szükségessé válik, a szűk időkeretre való tekintettel ennek alapján fogunk lépni“
– hangsúlyozzák.

A Híd-plaftormja ugyanakkor nyilatkozatában megerősíti 2023. március 25-én hozott döntését, miszerint az MKP és az Összefogás addigi tagjaival szemben semmilyen kifogást nem emelü és a Szövetség választási sikerének érdekében mindent megtesz, hogy mint fogalmaz: „együtt eredményesen képviselhessük választóink érdekeit a parlamentben“.

A Szövetség Híd-plafromja nyilatkozatában végezetül arról is tájékoztatott, hogy a szövetségeseik felé tanúsított szolidaritásból a úgy határozott, hogy: „amennyiben az MKP tudatosítja, hogy a pártot nem szétverni kell, hanem összetartani, úgy elfogadja az MKP által javasolt és az Összefogás által jóvahagyott névváltoztatást MAGYAR SZÖVETSÉG – MAĎARSKÁ ALIANCIA névalakra“.

Az ülésen jóváhagyták a Híd-platform jelöltjeinek listáját is, a Hídnak 45 hely jár a közös listán.

(Pátria Rádió, TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban