Na hlavný obsah

Felháborodott a lengyel nagykövet a magyar vezérkari főnök történelemhamisító nyilatkozata miatt

Felháborította a lengyel nagykövetet Böröndi Gábornak, a Honvéd Vezérkar főnökének május 9-i, a második világháborút kissé alternatív módon értelmező nyilatkozata – írja Telex.

Felháborodott a lengyel nagykövet a magyar vezérkari főnök történelemhamisító nyilatkozata miatt
Foto: wikimedia commons

Böröndi arról beszélt a köztévében, hogy a náci Németország 1939-ben Lengyelország ellen indított agressziója mindössze „lokális háború” volt, és az nem eszkalálódott volna második világháborúvá, ha megfelelő időben megállítják a békefolyamattal.

Erre reagálva Sebastian Kęciek nyílt levelet írt a Honvéd Vezérkar főnökének, amelyben úgy fogalmazott: a magyar vezérkari főnök szavai az 1939 szeptemberében a náci Németország agressziójának áldozatául esett hazáját egy globális konfliktus eszkalációjáért teszik felelőssé, valamint bűnrészességgel vádolják.

A lengyel nagykövet szerint ezek a gondolatok „a történelem elfogadhatatlan elferdítését jelentik, és nem szabadna elhangozniuk, különösen nem egy szoros szövetséges ország képviselője részéről”.

Ez a történelmi áldozathibáztatás azon túl, hogy elferdíti a történelmi tényeket, azokat arra használja fel, hogy a magyar kormány „békepártinak” titulált, orosz narratíváját reklámozza.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban