Na hlavný obsah

Az elmaradt győzelem napja

Május 9-e, a Győzelem Napja az egyik legfontosabb orosz nemzeti ünnep, melyet hagyományosan hatalmas katonai parádéval ünnepelnek. Az idei katonai parádé a Vörös téren azonban más volt, mint az eddigiek.

Nehéz értelmezni mit is láthattunk vagy inkább, hogy mi az, amit nem láttunk az idei győzelem napi felvonuláson. A náci Németország felett aratott győzelem napi felvonulás már évtizedek óta egy fontos időpont. Egyszerre szól (Szovjetunió) Oroszország népeinek és ellenségeinek – leginkább a NATO-nak.

A győzelem napi felvonulás volt az az esemény, ahol prezentálták a legújabb szovjet, később orosz haditechnikai fejlesztések égen és földön. A „végtelen” sorokban elvonuló katonák oszlopait harcjárművek színes sora, majd a légierő gyakran tényleg látványos légiparádéja szokta hangulatossá tenni. Nos idén a „lényeg” szinte teljesen elmaradt és a külföldi megfigyelők is leginkább „az üzenet” értelmezésén lamentálnak: a haditechnika hiánya a gyengeség jele, vagy annak a – kiséé erőltetett, és/vagy félresikerült – üzenete, hogy Oroszország minden erejével a háborúra koncentrál.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban