Na hlavný obsah

Zelenszkij: Magyarország Oroszországhoz fűződő viszonya nem felel meg NATO-szövetségesi státuszának

Az ukrán elnök a szövetségi megállapodás által biztosított feltételekre hívta fel a figyelmet. A magyar külügyminiszter is reagált a kijelentésekre.

Zelenszkij: Magyarország Oroszországhoz fűződő viszonya nem felel meg NATO-szövetségesi státuszának
Volodimir Zelenszkij. Foto: AFP

Az ukrán elnök egy finn, svéd, dán és norvég újságíróknak adott interjúban beszélt Magyarországról, amelyben kifejtette, az ország magatartása és Oroszországhoz fűződő viszonya nem felel meg NATO-szövetségesi státuszának. Volodimir Zelenszkij szerint, az, hogy szövetséges nem csak egy szó, hanem jelentés is.

Hozzátette, a NATO olyan államok uniója, amelyek azonos álláspontot képviselnek a biztonság és az értékek kérdésében. Bizonyos helyzeteket talán másként kezelnek, de létezik egy szövetségi megállapodás, amelyben védik egymást és közös értékeiket, mondta Zelenszkij az újságíróknak.

„Ezt szerencsére nem ő dönti el” – reagált Szíjjártó Péter a Facebookon. A magyar külügyminiszter szerint a magyar emberek már eddig is rendkívül magas árat fizettek az orosz-ukrán háborúért, számos kárpátaljai magyar ember halt meg a háborúban.

„Ha ez a nyilatkozat azt jelenti, hogy tisztelettel megköszönöm a magyaroknak, hogy beengedtek és elláttak több mint egymillió menekültet Ukrajnából, és tisztelettel megköszönöm, hogy folyamatosan küldik a segélyeket, akkor szívesen és számíthatnak ránk a jövőben is” – írta Szijjártó Péter.

(telex)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban