Na hlavný obsah

Levélben fordult az államfőhöz a belső égésű motorok betiltása kapcsán az SaS

A liberális párt szerint Ján Budaj megsértette az alkotmánytörvényt és önkényesen járt el a belső égésű motorok tiltása ügyében.

Richard Sulík (b) és Ján Oravec (j).
Foto: SITA

Az SaS levélben fordult Zuzana Čaputová államfőhöz az új, belső égésű motorral felszerelt autók 2035-től történő regisztrációs tilalma kapcsán. Mint a párt fogalmaz, az államfőnek foglalkoznia kell a Ján Budaj vezette környezetvédelmi minisztérium „durva alkotmánytörvény-sértésével és önkényes eljárásával“.

Az nem tartotta tiszteletben a parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságának álláspontját, és egyetértett a belső égésű motorok betiltásával – közölte az SaS szóvivője, Ondej Šprlák, hangsúlyozva, hogy a párt ellenzi a belső égésű motorok betiltását.

„A minisztérium ellenkezése ellenére a bizottságban elfogadták a módosításunkat, amely előírja a környezetvédelmi miniszternek, hogy azonnal csatlakozzon az egyet nem értését kifejező Németországhoz, Lengyelországhoz, Olaszországhoz és Csehországhoz, és szavazzon a belső égésű motorok tilalmának bevezetése ellen, ha a kérdésről tárgyalnának vagy szavaznának az unió Miniszterek Tanácsában” – mondta a törvényhozás SaS-es képviselője, s a parlament európai ügyekért felelős bizottságának tagja, Ján Oravec.

Néhány nappal később az SaS szerint a környezetvédelmi minisztérium arra kérte a bizottságot, hogy változtassa meg álláspontját, hogy Szlovákia végül beleegyezzen a belső égésű motorok 2035-től történő betiltásába. A kérés e-mailben érkezett, a bizottság tagjai nem a javaslatról nem tárgyaltak, így nem került sor ún. csendes eljárás keretén belüli a szlovák álláspont módosítására.

„Úgy véljük, hogy az álláspontváltást azért nem hagyták jóvá, mert nem teljesültek a csendes eljárással történő álláspontváltási eljárás lényeges jellemzői” – magyarázta Oravec.

Hozzátette: az alkotmánytörvényben benne van, hogy a kormány javaslata csak akkor érvényes, ha a bizottság 14 napon belül nem nyilatkozik róla, ami ebben az esetben nem történt meg.

A párt meggyőződése, hogy a minisztérium szándékosan nem tartotta tiszteletben a parlamenti bizottság véleményét.

„A kormány és tagjainak fellépését ezért az alkotmányjog elfogadhatatlan megsértéseként és a végrehajtó hatalom önkényes túllépéseként értékeljük a parlamenttel viszonylatában. Kérjük ezért az államfőt, hogy haladéktalanul foglalkozzon a helyzettel és foglaljon állást” – mondta az SaS elnöke, Richard Sulík.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban