Na hlavný obsah

A pedagógusok státusztörvénye ellen tüntettek Budapesten

A pedagógusok az előkészítés alatt tartó státusztörvény ellen demonstráltak április 24-én, hétfőn Budapesten. A rendőrség könnygázt is bevetettek, több diákot a mentősök láttak el.

Résztvevők a pedagógusok előkészítés alatt lévő státusztörvénye ellen tartott tüntetésen a Belügyminisztérium Széchenyi téri épülete előtt 2023. április 24-én.
Foto: MTI/Koszticsák Szilárd

A mások mellett a pedagógus szakszervezetek által szervezett Le a bosszútörvénnyel! Le az elnyomással! elnevezésű megmozduláson résztvevők a Kálvin tértől a Ferenciek tere és a Március 15. tér érintésével vonultak a Belügyminisztérium épülete elé.

Délután 4-5 óra között a Kálvin téren több száz diák, tanár és szimpatizáns gyűlt össze a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által meghirdetett demonstrációra. A menet élén egy Pintér Sándor belügyminisztert ábrázoló papírfigurát vittek. A tüntetők között volt Pankotai Lili, az a pécsi diáklány is, akitől az október 23-i tanártüntetések idején elmondott szókimondó beszéde után saját iskolája elhatárolódott, és végzősként iskolát kellett váltania.

Egy több mint 20 éve tanító matematika-informatika szakos tanár azt mondta: ha bevezetik a státusztörvényt, nem mondhatják el az érzéseiket, hogy ne sértsék a közoktatásba vetett közbizalmat.
Kiss Gergő, az Egységes Diákfront tagja szerint közösen érték el, hogy a magyar kormány diktatórikus módszerekhez nyúlt, de ezek után nem lehet megfutamodni. „Erőszakos kormányzásra még nagyobb erő és ellenállás lehet a válasz” – mondta.

A Belügyminisztériumtól több százan, főleg diákok indultak fel a Várba a Karmelitához, részben a járdán, részben az úttesten haladva. Rendőri biztosítás viszont nem volt közben, ami alapján az valószínűsíthető, hogy a tüntetés ezen része nem volt előre bejelentve. A tüntetők az ellenzéki képviselők korábbi kordonbontásos demonstrációjához csatlakoztak, itt a rendőrök a nekikfeszülő tüntetők miatt könnygázt is bevetettek.

(ujszo.com, MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban