Na hlavný obsah

NATO-főtitkár: Minden tagállam egyetért abban, hogy Ukrajna a szövetség tagja lesz

Ilyen nyíltan korábban a NATO sosem állt ki Ukrajna mellett.

NATO-főtitkár: Minden tagállam egyetért abban, hogy Ukrajna a szövetség tagja lesz
Jens Stoltenberg Foto: TASR

„Minden NATO-tagállam egyetért abban, hogy Ukrajna a szövetség tagja lesz” – jelentette ki a Sky News beszámolója szerint a NATO főtitkára a németországi Ramstein légitámaszponton tartott sajtótájékoztatóján.

Jens Stoltenberg csütörtökön Ukrajnában járt, meglátogatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és már ott is arról beszélt, hogy Ukrajna jövője az euro-atlanti családban, a NATO-ban van.

A kijelentése azért meglepő, mert korábban egyik NATO-tagállam vezetője sem kommunikált nyíltan arról, hogy Ukrajna a jövőben akár tagjelölti státuszt kapna. Ráadásul Stoltenberg kijelentése korántsem egyértelmű: nem derül ki belőle, hogy Ukrajnának NATO-tagjelölti státuszt vagy azonnali NATO-tagságot jelent-e.

A főtitkár a Sky News tudósítása szerint Németországban nyíltan kiállt Ukrajna mellett: azt mondta, azon van a fő hangsúly, hogy az ukránok győzni tudjanak a háborúban Oroszország ellen.

A kijelentés Oroszországban is visszhangot keltett. Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök és miniszterelnök azt írta: Stoltenberg azt akarta mondani, hogy Ukrajna akkor fog a NATO-hoz tartozni, amikor egyes részeit Lengyelországhoz, Magyarországhoz és Romániához csatolják.

(hvg.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban