Na hlavný obsah

Macron megérti a franciák nyugdíjreform miatti dühét, de védelmébe vette az intézkedést

A felmérések szerint a franciák több mint kétharmada elutasítja a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelését. A francia elnök kész fogadni a szakszervezeteket tárgyalásra.

Macron megérti a franciák nyugdíjreform miatti dühét, de védelmébe vette az intézkedést
Továbbra is százezrek tüntetnek az utcán a bevezetett nyugdíjreform ellen egész Franciaországban. Foto: SITA/AP

Emmanuel Macron francia elnök megérti a nyugdíjreform ellen tüntető franciák dühét, hétfői televíziós beszédében ugyanakkor védelmébe vette a két napja kihirdetett jogszabályt.

Macron sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy nem sikerült konszenzust találni az általa szükségesnek nevezett reform kérdésében, amelynek keretében 62-ről 64 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, s amelyet a franciák több mint kétharmada elutasít a felmérések szerint.

A francia elnök bejelentette: „új munkaügyi paktumot“ akar kialakítani, és megismételte, hogy kész fogadni azokat a szakszervezeteket, amelyek hajlandóak vele erről tárgyalni. Elmondása szerint a tárgyalások a fizetések emeléséről, az életpályamodell-fejlesztésről, a javak jobb elosztásáról, a munkakörülmények javításáról, az átképzések támogatásáról szólhatnának.

A szakszervezetek már a múlt héten jelezték, hogy nem hajlandók a kormányzat képviselőivel tárgyalni az újabb, május 1-jére meghirdetett tömegdemonstrációt megelőzően, miután nem tekintik a nyugdíjreform elleni tiltakozást befejezettnek.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban