Na hlavný obsah

Tizenöt EU ország csatlakozott a Magyarország elleni homofób törvény miatt indított perhez

A bíróság először arról dönt, hogy a homofób törvény sértette-e az Európai Unió alapvető értékeit. Szlovákia hiányzik a listáról.

Tizenöt EU ország csatlakozott a Magyarország elleni homofób törvény miatt indított perhez
Foto: TASR/AP

Tizenöt uniós ország, az Európai Bizottság és az Európai Parlament pert indít Magyarország ellen. A bíróság első ízben dönt arról, hogy a homofób törvény sértette-e az EU alapvető értékeit mint olyanokat.

Egyértelmű nyugat-kelet választóvonal látható a csatlakozott és nem csatlakozó országok között. A szociálisan konzervatív kormányzattal rendelkező Olaszország és Lengyelország a legjelentősebb hiányzók a listáról. Sem Szlovákia, sem Csehország nem csatlakozott a perhez.

Jan Lipavský cseh külügyminiszter sajnálatát fejezte ki a távolmaradásért. Erre Menczer Tamás, a magyar Külügyminisztérium államtitkára a Facebookon ezt írta: „Az, hogy mi történik a cseh óvodákban és iskolákban, a csehek dolga, nekem semmi közöm hozzá. Semmi közöm ahhoz, hogy Jan Lipavský hogyan neveli a gyermekét – ha van neki”.

Menczer hozzátette azt is, hogy a gyerekek kiszolgáltatottak, nem tudják megvédeni magukat, ezért meg kell védeni őket az „LMBTQ propagandától és a pedofiloktól“.

(EURACTIV.com, EURACTIV.sk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban