Na hlavný obsah

Rendkívüli egészségügyi bizottság összehívását kéri a helyreállítási tervről és a Rázsochy kórházról az SaS

A parlament egészségügyi bizottsága rendkívüli ülésének összehívását szorgalmazza az SaS. Az ülés tervezett témái között szerepelne a helyreállítási és reziliencia tervből származó források elosztása a kórházak számára, valamint a Rázsochy kórházprojekt főbb mérföldköveinek teljesítése.

Jana Bittó – Cigániková
Foto: TASR/Martin Baumann

Az SaS-es Jana Bittó Cigániková a pozsonyi Rázsochy kórház építése kapcsán a pénzügyi források veszélyeztetésére hívja fel a figyelmet. A szlovák egészségügyi rendszer korszerűsítésének finanszírozásának kérdésében az ideiglenesen kinevezett kormányt „tétovázással“ vádolja.

„Régóta a levegőben lóg annak gyanúja, hogy a Rázsochy kórház esetében a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz mérföldkövei időben nem teljesülnek, mivel ezek sok területen már ma is késésben vannak. A Nemzeti Végrehajtási és Koordinációs Hatóság (NIKA) válságkezelése sem segít“ – fogalmazott Bittó Cigániková.

Elmondta, hogy az egészségügyi minisztérium már több mint egy hónapja ellenőrzi a helyreállítási terv keretében március elején meghirdetett nagy infrastrukturális pályázati projektek eredményeit.

„Már másfél évet késik az állam a teljes pénzcsomag szétosztásával, ugyanakkor megmagyarázhatatlanul elhúzódik az Eduard Heger által elrendelt ellenőrzés, miközben azt ígéri, hogy bármelyik pillanatban közzéteszik az eredményt. A nyerteseknek kevesebb, mint egy évük van a projekt előkészítésére és a közbeszerzés lebonyolítására. Az 1Q24-es mérföldkő így teljesíthetetlen“ – jelentette ki.

Az SaS hozzátette, hogy Zuzana Šebová (Sme rodina), Richard Raši (Hlas-SD) és Tomáš Lehotský (SaS) is aláírta a bizottsági ülés összehívására vonatkozó javaslatot. Az ülésen kormányzati és más illetékesek részvételére is számít.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban