Na hlavný obsah

Nem csökkenek a képviselői fizetések

Nem csökken a parlamenti képviselők fizetése a havi átlagkereset összegére, mivel március 31-én, pénteken a plénum elutasította Igor Matovič, az OĽaNO elnökének az egyes közjogi méltóságok bérezéséről szóló törvénymódosító javaslatát.

Foto: Shutterstock

Az OĽaNO elnöke, Igor Matovič javasolta, hogy a pártok járuljanak hozzá parlamenti képviselőik fizetéséhez. A javaslat szerint a pártok erre a célra felhasználhatták volna az állami költségvetésből kapott pénzt.

A törvényhozásbeli képviselők fizetése jelenleg az előző naptári évi nemzetgazdasági havi nominálbér háromszorosának felel meg. Matovič a képviselő fizetésének háromszoros csökkentését javasolta. A javaslat a jelenlegi parlamenti képviselőkre is vonatkozott volna.

Matovič mindemellett azt is javasolta, hogy kötelezzék a pártokat mindazon képviselőkkel kapcsolatos információk rendszeres közzétételére, akiknek pártpénzből fizetési hozzájárulást fizettek, illetve, hogy annak összegét és a hozzájárulás kifizetésének indokait is hozzák nyilvánosságra.

A parlamenti képviselői fizetés 2022-ben 3 270 euró volt. Ehhez jönnek még az átalányjuttatások is, amelyek mértéke attól függően változik, hogy a képviselő Pozsony megyei, vagy az ország más megyéjéből származik.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban