Na hlavný obsah

Az ukrán gabonaexportról és Ukrajna helyreállításáról is beszélt Kijevben Heger Zelenszkijvel

Eduard Heger megbízott miniszterelnök március 31-én, pénteken Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A találkozón az ukrán gabonaexportról és a szlovák cégek Ukrajna újjáépítésében való esetleges részvételéről is szó esett.

Eduard Heger (b és Volodimir Zelenszkij (j) – llusztrációs felvétel.
Foto: TASR/ÚV SR

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij megköszönte Szlovákiának azt a segítséget, amit Kijev eddig Pozsonytól kapott. Hozzátette, belátja, hogy a szlovák kormány helyzete nem könnyű.

Eduard Heger megbízott miniszterelnök az ukrajnai gabonaexport témáját megnyitva kifejtette, közös megoldást kell találni arra, hogy az európai piac helyett az ukrán gabona az afrikaira kerüljön, elkerülve ezáltal a helyi gazdák diszkriminálását.

Az ukrán elnök erre úgy reagált, hogy beszélni fog az üzletemberekkel, hogy ne éljenek vissza a helyzettel.

Zelenszkij ugyanakkor Szlovákia segítségét kérte néhány lerombolt ukrajnai város újjáépítésében, mely során például iskolák vagy kórházak helyreállítása jöhetne szóba. Ezzel összefüggésben kijelentette, hogy Ukrajna szívesen venné szlovák vállalatok szerepvállalását.

A beszélgetés során a szlovák miniszterelnök és az ukrán államfő a dezinformáció és az orosz propaganda szlovákiai befolyásának kérdésére is kitért.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban