Na hlavný obsah

Ursula von der Leyen: az EU-nak mindent meg kell tennie az Oroszországba hurcolt gyerekek hazatéréséért

Az Európai Uniónak mindent meg kell tennie a megszállt ukrajnai területekről Oroszországba hurcolt gyerekek hollétének felderítése és hazatérésük megkönnyítése érdekében - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen.

Ursula von der Leyen.
Foto: TASR/AP

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen az uniós parlament brüsszeli plenáris ülésén elmondta: az ukrajnai háború a kegyetlenség és brutalitás új dimenzióit érte el, amikor az orosz erők több mint 16 ezer gyereket hurcoltak el otthonukból Oroszországba, családjuktól, gyerekkoruktól elszakítva őket.

„Amennyiben az Európai Unió nem avatkozik be, ezek a gyerekek a jövőjüket is elvesztik“ – hangsúlyozta.

Felhívta figyelmet, hogy az orosz törvényhozás által tavaly májusban elfogadott „cinikus“ örökbefogadási törvény megkönnyítette a gyerekek orosz családoknál való elhelyezését, így nagy a veszélye annak, hogy nyomuk vész.

„Ez háborús bűncselekmény, azokat, akik ebben részt vesznek, bíróság elé kell állítani. Ez indokolja, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, akinek ezzel a döntéssel jelentősen szűkült a mozgástere“ – jelentette ki.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban