Na hlavný obsah

Rosszak a szlovák vasúti pályák

Ha továbbra sem javul a szlovákiai vasúti pályák állapota, a České dráhy kártérítést kérhet a Szlovák Vasutaktól – olvasható a cseh vasúttársaság által írt panaszlevélben.

Rosszak a szlovák vasúti pályák
Foto: TASR

A Denník N birtokába jutott levélben a České dráhy a szlovák vasúti pályák és váltók állapotát bírálja, és felhívja a Szlovák Vasutak figyelmét azok javítására, máskülönben kártérítéshez folyamodhat a rossz pályák miatt meghibásodott szerelvényeik javítását illető magasabb költségek kompenzálására.

A szlovák közlekedésügyi minisztérium reakciójában azt írja, hogy tudomásuk van a szlovák vasúti pályák nem kielégítő állapotáról és egyetértenek a ČD több kritikájával is. Hozzátették továbbá, hogy a két ország miniszterei tárgyalásokat folytatnak a témáról. A Szlovák Vasutak még nem válaszolt a levélre, Ria Feik Achbergerová szóvivő elmondása szerint jelenleg a levélben felsorolt hibák elemzése zajlik, majd ezt követően elkészítik a szükséges lépéseket tartalmazó javaslatot, és azzal együtt fognak válaszolni.

A ČD olyan hibákra hívja fel a figyelmet, mint a sínek elégtelen karbantartása vagy az előírt paraméterektől való eltérés, amik nem csak késéseket, hanem a szerelvények károsodását is okozzák. Megemlítik benne a március 1-jei balesetet is, amikor is Zsolnán kisiklott egy Pendolino vonat – amit a České dráhy szerint egy váltó meghibásodása okozta.

A társaság ezután feltérképezte az általuk is használt szlovákiai pályák állapotát, legrosszabbként pedig a Pozsony – Párkány, és a Csaca – Zsolna – Kassa szakaszokat ítélték. Remélik, hogy sikerül megoldani a problémákat és nem lesz szükség a szerelvényeik Szlovákiából való kivonására. A Szlovák Vasutak ismételten a forráshiányt okolja, amikor szóba kerülnek a szükséges javítások. Csak idén további 33 millió euróra lenne szükségük a javítási költségek fedezésére. Közlésük alapján amíg az állami költségvetésből nem kapnak több pénzt, addig nem várható javulás.

(denníkn, napunk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban