Na hlavný obsah

Nőtt a lengyel-fehérorosz határon a határsértési kísérletek száma

Márciusban eddig 2131 személy próbált átkelni a határon.

Nőtt a lengyel-fehérorosz határon a határsértési kísérletek száma
Foto: hvg.hu

A két év eleji hónaphoz képest márciusban megnőtt a fehérorosz-lengyel határon a harmadik országokból érkező menekültek határsértési kísérleteinek száma – közölte kedden a lengyel határőrség.

A határőrség központi parancsnokságának honlapján elérhető adatok szerint március 1-jétől 27-ig 2131-en próbálták átlépni illegálisan a fehérorosz-lengyel határt. Februárban mintegy 1500 határsértési kísérletet regisztráltak, de már januárban is több mint 1400 esetről számoltak be. A lengyel-fehérorosz határon 2021-ben, a menekültválság kitörésének évében közel 40 ezer határsértési kísérletet regisztráltak, tavaly ez a több mint 60 százalékkal, mintegy 15 700-ra csökkent.

A határőrség keddi Twitter-bejegyzése szerint előző nap 89-en próbáltak átjutni Fehéroroszországból Lengyelországba. Egy migránscsoport a határkerítésen túlról kövekkel és faágakkal dobálta meg a lengyel határőröket. A külföldiek rendszerint a határ menti folyókon is próbálkoznak átkeléssel. Hétfőn kilenc szíriai állampolgárt tartóztattak fel, akik az Istoczanka folyón, a lengyel-fehérorosz határszakasz középső részén keltek át.

Múlt pénteki közlemény szerint a határőrök 2021 óta 17 mentőakcióban 63 – illegális határátlépéssel próbálkozó – külföldit mentettek meg. Korábban például olyan esetekről számoltak be, amikor a menekültek a határ menti mocsarakban rekedtek. Ewelina Szczepanska, a határőrség főparancsnokságának munkatársa a lengyel közszolgálati rádiónak március 15-én elmondta: „a lengyel-fehérorosz határhelyzettel összefüggésben“ eddig 19 ember holttestére bukkantak.

Az év eleje óta a határőrök 154, „illegális bevándorlás szervezésével és elősegítésével“ gyanúsított személyt – általában külföldieket – tartóztattak fel. A lengyel-fehérorosz határ 186 kilométeres szakaszán közel-keleti és észak-afrikai országokból kiinduló, Fehéroroszországon át érkező migrációs hullám miatt Lengyelország 5,5 méter magas acélkerítést épített. A közös határ 206 kilométer hosszú szakaszán a határfolyók mentén is mozgásérzékelőkből és kamerákból álló riasztórendszert létesítenek. Ennek utolsó, 25 kilométer hosszú szakasza a befejezéséhez közeledik.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban