Na hlavný obsah

Szlovákia földrajzilag, szellemileg és gazdaságilag is a Nyugathoz tartozik

Szlovákia földrajzilag, szellemileg és gazdaságilag is a Nyugathoz tartozik - jelentette ki Eduard Heger megbízott miniszterelnök az ország kül- és Európa-politikáját értékelő immár 21. konferencián. Kiemelte, tekintve a globális világ "új korszakát" és a dezinformáció intenzitását, hangsúlyozni kell az ország hovatartozását.

Eduard Heger.
Foto: TASR

Eduard Heger megbízott miniszterelnök rámutatott, az Ukrajna elleni orosz támadás megváltoztatta a globális színteret, és „új korszakba helyezte“. Szerinte mindez a bel- és külpolitika kölcsönös viszonyára is kihatott.

„Bármiről döntesz a belpolitikában, az automatikusan kihat a világpolitikára, és bármit is döntesz a világpolitikában, az automatikusan hatással van a belpolitikára“ – szögezte le Heger, aki az orosz propagandával összefüggésben megjelenő számos tévinformációra is rámutatott.

„Szlovákia a Nyugathoz tartozik, és ennek egyértelműen el kell hangoznia. Földrajzilag, szellemileg, gazdaságilag“ – jelentette ki a miniszterelnök.

Ezzel összefüggésben Szlovákia uniós, NATO- és schengeni övezeti tagságát is kiemelte.

„Ennek az integrációnak köszönhetően ma Szlovákia és a Szlovák Köztársaság polgárai elmondhatják, hogy a legfejlettebb országok elitklubjába tartoznak” – mutatott rá Eduard Heger.

Kiemelte továbbá a NATO és az Európai Unió az ukrajnai konfliktus kirobbanását követő segítségét.

Hangsúlyozta, hogy a külpolitikát a legjelentősebb mértékben a közjogi méltóságok alakítják, ugyanakkor fontos a köztük lévő összhang és egyetértés. Szerinte ugyancsak fontos a szlovák diplomácia a kormányhivatallal, illetve a fennmaradó minisztériumokkal való együttműködése.

Heger beszédében azt is nagyra értékelte, hogy Szlovákia az elmúlt években – mint fogalmazott – „trenddiktátorrá“ lett az Európai Unión belül.

„Nemcsak azt keressük, hogy az Európai Tanácson belül melyik pozícióba csatlakozunk, hanem hozzuk a saját témáinkat is” – szögezte le Eduard Heger, hozzátéve, hogy elsősorban a biztonságról, vagy a demokrácia alappilléreiről van szó.

Rámutatott továbbá a Szlovák Köztársaság a helyreállítási tervben, vagy éppen a COVID-19 világjárvány megoldásában való szerepvállalására.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban