Na hlavný obsah

Államfő: Szlovákiának fenn kell tartania a közmegegyezést abban, hogy társadalomként hova tartozik

Szlovákiának fenn kell tartania a nyilvános konszenzust arról, hogy társadalomként hova tartozik. Különösen fontos a nyugalom megőrzése és az erkölcsi integritás megbecsülése a közelgő parlamenti választások kapcsán, mely során a Szlovák Köztársaság külpolitikai irányultsága kiemelt témává válik - jelentette ki Zuzana Čaputová köztársasági elnök az ország kül- és Európa-politikáját értékelő konferencia 21. évadán mondott beszédében.

Zuzana Čaputová
Foto: TASR

„Társadalomként a lehető legmagasabb szintű konszenzusra van szükségünk, hogy melyik oldalon állunk, és kik a partnereink és szövetségeseink. Kulcsfontosságú, hogy az Európai Unió és az Észak-atlanti Szövetség – a világ két legvirágzóbb és legbiztonságosabb klubjának tagjai vagyunk” – jelentette ki Zuzana Čaputová elnök, hozzátéve, hogy ez mindenekelőtt az állam képviselőinek, a politikusoknak és a külpolitikai tárcának a feladata.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákiában egyre nagyobb veszélyben az ország külpolitikájának társadalmi támogatottsága. Rámutatott az ukrajnai eseményekre és annak szlovákiai megítélésére, valamint a terjedőben lévő félretájékoztatásra. Aláhúzta továbbá, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) tagországai szinte mindegyikét tekintve, Szlovákiában rendelkezik a legalacsonyabb lakossági támogatottsággal.

„Ez a sajnálatos hazai helyzet sebezhetőbbé tesz bennünket abban a világban, amely az elmúlt évben alapvetően megváltozott“ – tette hozzá az államfő.

Hangsúlyozta, hogy bár a szlovák diplomácia nem lehet része a politikai küzdelemnek, de nem szabad elhallgatnia, amikor a politikusok hazudnak vagy fabulálnak.

„Nem adhatjuk fel a párbeszédet mindazokkal, akik keresnek vagy össze vannak zavarodva. Ugyanakkor egyértelműen el kell utasítanunk azokat, akik megszegik a törvényt, erőszakra bujtanak fel, vagy veszélyes hazugságokat terjesztenek“ – mondta Zuzana Čaputová.

Szerinte a geopolitikai kérdésekről folytatott párbeszéd különösen fontos a közelgő választások idején. Ezzel összefüggésben a vitában való kitartásra buzdította a külügyi tárcát.

Szerinte az is fontos, hogy a partnerkapcsolatokat valós és kézzelfogható haszonná alakítsák.

„Mutassuk meg az embereknek, hogy a szomszédunknak nyújtott segítség nemcsak Szlovákia biztonsága szempontjából fontos, hanem, hogy általa egyúttal kaput tárunk a kereskedelem és a jólét előtt, különösen országunk keleti részén“ – tette hozzá Zuzana Čaputová köztársasági elnök.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban