Na hlavný obsah

Segítenek a MiG-ek, de Ukrajnának modern repülőgépekre is szüksége lenne

A szovjet gyártmányú vadászgépek nem védik meg az országot az orosz légi "terrortól" - jelentette ki az ukrán légierő szóvívője Jurij Ihnat.

Segítenek a MiG-ek, de Ukrajnának modern repülőgépekre is szüksége lenne
Foto: TASR/Jaroslav Novák

A nemzetközi partnerek által biztosítandó, szovjet gyártmányú MiG-29-es vadászgépek erősítik ugyan Ukrajna védelmi képességeit, de nem védik meg az országot az orosz légi „terrortól” – jelentette ki Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője.

„Ezek a gépek javítani fogják a képességeinket, …megjegyzem azonban, hogy ezek a MiG-ek nem kellően hatékonyak elavult rakétáik, radarjaik miatt” – fejtette ki a szóvivő.

Ihnat csütörtökön arra is rámutatott, hogy az orosz agresszió legyőzése érdekében Ukrajnának sürgősen szüksége van többcélú, modern, negyedik generációs nyugati repülőgépekre, olyanokra, mint például az F-16-os vadászgépek.

A szlovák kormány pénteken hozta nyilvánosságra döntését, hogy 13 darab MiG-29-es vadászgépet szállít Ukrajnának, csütörtökön pedig Andrzej Duda lengyel elnök jelentette be, hogy a következő napokban négy MiG-29-est ad a háború sújtotta keleti szomszédjának – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban