Na hlavný obsah

Mikuláš Dzurinda: Szégyellem a mai politikát, soha nem sértegettem Mečiart

A volt kormányfő hajlandó lenne elfogadni a Kék Párt vezetői pozícióját.

Mikuláš Dzurinda: Szégyellem a mai politikát, soha nem sértegettem Mečiart
A kék koalíció elnevezésű politikai projekt bemutatása 2023. január 27-én Pozsonyban. A szónoki pulpitusnál Mikuláš Dzurinda. Foto: TASR

A formálódó Kék Párt – Európai Szlovákia olyan politikai kultúra visszatérését kívánja szorgalmazni, amely nem polarizálja a társadalmat a politikusok személyes sértegetésével. Erről Mikuláš Dzurinda volt miniszterelnök, a párt alapítója beszélt a TASR TV-ben.

„Ma már emberként szégyellem, hogy politikusok sértegetik egymást. Ezen egyszerűen változtatni kell. Egy kicsit tisztelnem kell az ellenfelemet, tisztelnem kell őt. És megmutatni, hogy az ő szavazói nem vesztesek számomra“ – mondta Dzurinda.

Kiemeli, hogy bár ő maga is rendkívül kemény politikai csatát vívott Vladimir Mečiarral, és nyomatékos kifejezéseket használt, soha nem folyamodott ahhoz, hogy megpróbálja megalázni ellenfelét és megtámadni emberi méltóságát. Annál nehezebb számára nézni a mai politikai lövöldözéseket, amelyek rutinszerűen átlépik ezeket a határokat.

A volt kétszeres miniszterelnök természetes döntésnek tartja a politikába való visszatérést, ha az embernek van kedve hozzá. Emlékeztet arra, hogy Miloš Zeman volt cseh miniszterelnök, majd államfő hosszú évek után visszatért, és Donald Tusk is fontolgatja a visszatérést Lengyelországban.

Dzurinda eredetileg úgy gondolta, hogy a politikusok új generációjának ad tanácsot, de ma már úgy látja, hogy ez nem biztos, hogy elég lesz. Megegyezés esetén hajlandó elfogadni a Kékek vezetői posztját. „A kollégáim továbbléptek, én is továbbléptem. Kemény lesz a helyzet. Saját politikai pártot alapítunk. Bármiben is megegyezünk, azt fogom csinálni“ – jelentette ki Dzurinda.

Elmondása szerint a kék csapat nagyrészt új arcokból áll. Gazdasági téren például Ivan Mikloš volt pénzügyminiszter tanácsaira támaszkodhatnak majd. „Konzultálunk azzal a garnitúrával is, amely 1998 és 2006 között megreformálta Szlovákiát“ – mondta Dzurinda.

Dzurinda szerint a szlovák gazdaság és a társadalom általános állapota rossz. „Mi a konvergencia bajnokai voltunk. Elborzadva tapasztalom, hogy lemaradásban vagyunk. Egy egészséges költségvetési gazdaságból a jövő nemzedékek drasztikus adósságterheihez jutottunk“ – mutatott rá. A káoszra, a demokratikus intézmények csökkenő jelentőségére és minőségére, a növekvő államadósságra és a Szlovákiából történő agyelszívásra mutat rá.

Dzurinda arra a megjegyzésre, hogy pártja prioritásait a politikai kultúra, az oktatás, az egészségügy, a gazdaság és a regionális egyenlőtlenségek kiegyenlítése terén más pártok is osztják, azt válaszolja, hogy ő például konkrét eredményeket tud felmutatni ezeken a területeken. „Intézkedéseket akkor lehet hozni, ha az ember a napi munkával és nem a politizálással foglalkozik. Nem atomfegyverek feltalálásával, hanem munkával“ – jelentette ki Dzurinda.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban