Na hlavný obsah

Hlas-SD: A kormánynak nem volt felhatalmazása a MiG-29-es vadászgépek adományozásáról dönteni

A Peter Pellegrini által vezetett Hlas-SD a MiG-29-ces vadászgépek Ukrajnának adományozásával összefüggésben emlékeztetett arra, hogy világos feltételeket határozott meg, amelyek mellett hajlandó lenne tárgyalni a Kijevnek nyújtandó segítségről, ám ezek szerinte nem teljesültek.

Richard Raši (b), Peter Pellegrini (k) és Erik Tomáš (j).
Foto: TASR

A parlamenten kívüli Hlas-SD nem ért egyet a megbízott kormány a MiG-29-es vadászgépek Ukrajnába történő szállításával kapcsolatos döntésével. Szerinte erre az Eduard Heger vezette kabinetnek nem volt felhatalmazása, lépéséért teljes felelősséggel tartozik – közölte a párt szóvivője, Patrícia Medveď Macíková.

„Az a döntés, hogy MiG-29-es vadászrepülőgépeket adományoznak egy háborús konfliktusban lévő államnak, alapvető külpolitikai kérdés. Ezért a leváltott kormánynak ilyen döntés meghozatalára nincs felhatalmazása, és lépéséért teljes felelősséggel tartozik. Azonban az egyetlen szerv, amely egyszer s mindenkorra eldöntheti, hogy a leváltott kormánynak jogában áll-e egy ilyen kérdésben dönteni, az Alkotmánybíróság” – foglalt állást a Peter Pellegrini vezette Hlas-SD.

A párt emlékeztetett arra, hogy világos feltételeket határozott meg, amelyek mellett hajlandó tárgyalni az Ukrajnának nyújtandó segítségről.

„Az egyik a hadianyagszállítás alkotmányosan tiszta megoldása volt, és ez a követelmény a Hlas szempontjából nem teljesült. A Hlas ezért semmiképpen nem tud egyetérteni azzal a lépéssel, amely mellett ma Heger kormánya döntött“ – szögezte le a MiG-29-ces vadászgépek Ukrajnának történő adományozásáról hozott március 17-i, pénteki kormányzati döntés kapcsán a Hlas-SD.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban