Na hlavný obsah

Franciaország: Bizalmatlansági indítványt nyújt be az ellenzék a kormány ellen

A javaslatokról hétfőn szavaz a Nemzetgyűlés. A kormány szavazás nélkül hagyta jóvá a nyugdíjreformot.

Franciaország: Bizalmatlansági indítványt nyújt be az ellenzék a kormány ellen
Foto: TASR/AP

A francia ellenzéki képviselők két bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a kormány ellen, miután Élisabeth Born miniszterelnök rendeletben vezette be a vitatott nyugdíjreformot.

Az első többpárti bizalmatlansági indítványt a Nemzetgyűlés legkisebb frakciója, a centrista és korábbi kormánypárti képviselőkből álló független LIOT csoport kezdeményezte, és öt ellenzéki, elsősorban baloldali frakció 91 képviselője írta alá. Nem sokkal később a jobboldali Nemzeti Tömörülés is bejelentette, hogy Marine Le Pen frakcióvezető és 87 kollégája benyújtotta a saját indítványát.

Mindkét javaslatról hétfőn szavaz a Nemzetgyűlés, de miután a jobbközép Köztársaságiak jelezték, hogy egyik indítványt sem szavazzák meg, nagyon kicsi az esélye annak, hogy Élisabeth Borne kormánya megbukik.

A francia miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy a kormány a parlament alsóházában történő szavazás nélkül hagyja jóvá a nyugdíjreformot. Ez a lehetőség a francia kormány alkotmányos joga.

A kormány nyugdíjreformjának tervezete tömeges tiltakozásokat váltott ki Franciaországban, többek között azért, mert a reform értelmében 62-ről 64 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár.

(tasr, mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban