Na hlavný obsah

Egy felmérés szerint az új kormánynak prioritásként kell tekintenie az egészségügyre

A Hogy van, Szlovákia? c. felmérés eredményei szerint az egészségügyön túl a majdani szlovák kormánynak az infláció hatásainak enyhítésére, a stabil és konfliktusmentes kormányzásra, a korrupció elleni küzdelemre, az államadósság csökkentésére és a közbiztonságra is ügyelnie kellene.

Foto: gettyimages

Az ősszel esedékes előrehozott parlamenti választások után felálló új kormánynak elsősorban az egészségügyre kellene összpontosítania – derül ki a Hogy van, Szlovákia? (Ako sa máte, Slovensko?) címmel végzett felmérésből. Az abban résztvevő válaszadók 68 százaléka vélekedett így.

A válaszadók szerint további fontos terület az infláció hatásainak enyhítése (64%), a stabil és konfliktusmentes kormányzás (56%), a korrupció elleni küzdelem (55%), az államadósság csökkentése (52%) és a közbiztonság (52%).

Az egészségügy fejlesztése dominált abban a pontban is, amelyben azt kérdezték a válaszadóktól, mire osztanának el egy 1 000 eurós összeget. Átlagosan 220 eurót az egészségügyre, 131 eurót a szociális szférára, 123-at az oktatásra és az üzleti feltételek javítására fordítanának.
A megkérdezettek 81%-a reméli, hogy az új kormány stabilabb lesz, 75%-uk szerint jobban megoldja majd a problémákat, mint a jelenlegi. Korra és nemre való tekintet nélkül minden régióban ez a véleményük az embereknek.

„A közvélemény-kutatás eredményeiből az derül ki, hogy a lakosság úgy érzi, sok területen van még mit javítani. Különösen azokat a kérdéseket tartják fontosnak, amelyek jelenleg hatással vannak a mindennapjaikra, vagy a jövőben hatással lesznek rá“ – fogalmazott Barbara Lášticová, a Szlovák Tudományos Akadémia Társadalmi Kommunikációkutató Intézetének munkatársa.

A közvélemény-kutatást február 16-a és 24-e között végezték, 1 000 válaszadó bevonásával, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV), az MNFORCE és a Seesame kezdeményezésére.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban