Na hlavný obsah

A Smer-SD kész büntetőfeljelentést tenni a kormány vadászrepülőgépekkel kapcsolatos döntése miatt

A megbízott kormány MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának történő adományozásáról hozott döntése kapcsán köztisztviselői hatalommal való visszaélés gyanújával feljelentést tesz a Legfőbb Ügyészségen a Smer-SD.

Robert Fico
Foto: TASR

A Robert Fico vezette ellenzéki Smer-SD köztisztviselői hatalommal való visszaélés gyanújával kész büntetőfeljelentést tenni a Szlovák Köztársaság Legfőbb Ügyészségén (GP SR) a megbízott kormány MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának történő adományozásáról hozott döntésével összefüggésben.

A Smer-SD egyúttal a parlament és a Sme rodina elnökéhez, Boris Kollárhoz fordul, hogy ellenőrizze, nem kerülte-e meg a kormány a parlament jogkörét, mivel a Smer-SD az Ukrajnával kötött kormányközi megállapodást katonai jellegűnek tekinti.

Robert Fico pártelnök sajtótájékoztatón rámutatott, az ilyen szerződésekhez a parlament jóváhagyása és az államfő ratifikálása szükséges.

„Senki nem mutatott be olyan jogi elemzést, amelyre a kormány cselekvését alapozza. Továbbra is meggyőződésünk, hogy a kormány és a köztársasági elnök alkotmányellenesen jár el“ – jelentette ki Fico.

Szerinte a kormánykabinet és Zuzana Čaputová államfő köztisztviselői hatalommal való visszaélés bűntettét követték el. Kitart amellett, hogy a katonai felszerelések adományozása alapvető külpolitikai kérdés, amelyről ideiglenes kabinet nem dönthet.

A vadászgépek adományozását Fico felesleges politikai gesztusnak tartja. A képviselő szerint öt röpképes harci gép semmit sem változtat a háború kimenetelén. A lépést az Orosz Föderációval szembeni nyílt ellenséges aktusként értékeli. Azt kérdezi, mi késztette a kormányt és az elnököt arra, hogy megegyezzenek a technológia biztosításában. Szerinte Szlovákia háborús konfliktusba sodródik.

A párt továbbra is elutasít minden katonai segítséget Ukrajnának, ugyanakkor nyitott a humanitárius segítségnyújtásra, az ország újjáépítésében való részvételre, illetve a konfliktus elől menekülő emberek megsegítésére.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban