Na hlavný obsah

Gyerekeket és serdülőket kínoztak az iráni biztonsági erők

Az Amnesty International friss jelentése szerint az őrizetbe vett kormányellenes iráni tüntetőket gyakran verték, ostorozták az iráni biztonsági erők, amelyek azon túl, hogy áramütést alkalmaztak, nemi erőszakot, valamint egyéb szexuális erőszakot követtek el a tüntetőkön.

Foto: GettyImages

A kormányellenes tüntetők elleni fellépés részeként az iráni biztonsági erők kínzásnak vetettek alá gyermekeket és serdülőket – derül ki az Amnesty International (AI) legfrissebb, március 16-án, csütörtökön közzétett jelentéséből.

Az emberi jogi szervezet megállapításai szerint az őrizetbe vett tüntetőket gyakran verték, ostorozták, áramütést, nemi erőszakot és egyéb szexuális erőszakot követtek el rajtuk.

Az Amnesty kiemelte, hogy az iráni hatóságok azért alkalmaznak erőszakot az ország fiataljai ellen, hogy megakadályozzák őket abban, hogy a tavaly szeptemberben az őrizete alatt agyonvert fiatal kurd nő, Mahsa Amini halála miatt tiltakozzanak.

Az Amnesty szerint néhány fiatalkorú, akiket kínzásoknak vetettek alá, nem volt még idősebb 12 évnél. A DPA emlékeztet arra, hogy a szervezet jelentése több tucat fogvatartott és hozzátartozóik nyilatkozatán alapul. Az Amnesty becslése szerint több ezer gyermeket tartóztattak le a tüntetések során.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban