Na hlavný obsah

Az újságírók védelmét fokozó jogszabályt követel a kormánytól a kulturális bizottság

Az ideiglenesen megbízott kormánynak folytatnia kellene olyan jogszabályok elfogadását, amelyek a médiakörnyezet javításához, és kiváltképp az újságírók fokozott védelméhez vezetnek - szólította fel határozatában a kormányt a parlament kulturális és médiabizottsága.

Foto: TASR

A parlament kulturális és médiabizottsága március 16-án, csütörtökön folytatta február 28-án megkezdett ülését, amelyet a közszolgálati Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) újságíróját, Marta Jančkárovát ért verbális támadások kapcsán hívtak össze.

A bizottság kijelentette, hogy mindennemű újságírók elleni verbális támadást elítél. „A politikusok és különösen a politikai pártok vezetői nem szíthatnak gyűlöletet a társadalomban, és nem tehetik verbális vagy akár fizikai támadások célpontjává az újságírókat“ – áll a bizottság határozatában.

A képviselők továbbá kérik Viliam Karas ideiglenesen kinevezett igazságügyi minisztert, hogy a Büntető Törvénykönyv készülő módosításában erősítse meg az újságírók védelmét, illetve követelik a jogalkotási folyamat ütemtervének betartását.

Natália Milanová (OĽaNO) ideiglenesen kinevezett kulturális minisztert arra kérik, hogy folytassa a médiaszabadságról szóló alkotmánytörvény előkészítését, és terjesszen a parlament elé egyéb, a médiakörnyezet javítását célzó jogszabályi intézkedéseket.

A bizottság mindemellett azzal az elvárással fordult határozatában a rendőrséghez, hogy alaposan vizsgálja ki a Marta Jančkárovával és más újságírókkal szembeni fenyegetéseket.

A bizottság tudomásul veszi az RTVS azon döntését, hogy tartja magát saját belső előírásaihoz, és ellenáll a politikusok a közmédia politikai vitaműsoraival kapcsolatos nyomásgyakorlásának.

A bizottság tagjai egyúttal elítélték a Smer-SD a közmédiával szembeni politikai provokációját, valamint az RTVS kampánycélokra történő felhasználását. A határozatot a volt koalíció képviselői támogatták, míg Ľubica Laššáková független képviselő tartózkodott.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban