Na hlavný obsah

Általában 10 ezer eurót meghaladó adósággal rendelkezik a lakosság

Hozzávetőleg minden ötödik kelet-európai vett fel új hitelt az elmúlt 6 hónapban. Az „Európaiak anyagi gondok közt?” című tanulmány szerint a hitelfelvétel okai között az esetek 49 százalékában az inflációt, 27 százalékban pedig a megnövekedett energiaköltségeket találjuk.

Foto: TASR

A kelet-európaiak az adósság terhét veszik a vállukra, hogy képesek legyenek lépést tartani a megemelkedett megélhetési költségekkel, miközben az emelkedő infláció és az energiaválság az európaiak 53%-ánál éreztették hatásukat. Ez vonatkozik a szlovákiai lakosokra is, akik általában 10 ezer eurót meghaladó adóssággal rendelkeznek – derül ki az EOS cég fogyasztói tanulmányából, amelybe 7 700 európai, köztük Szlovákia lakos kapcsolódott be.

Körülbelül minden ötödik kelet-európai vett fel új hitelt az elmúlt 6 hónapban. Az „Európaiak anyagi gondok közt?” című tanulmány szerint a hitelfelvétel okai között az esetek 49 százalékában az inflációt, 27 százalékban pedig a megnövekedett energiaköltségeket találjuk.

A magas infláció és az egekbe szökő energiaköltségek a megkérdezett fogyasztók csaknem 73%-ának okoznak pénzügyi aggodalmakat. Romániában és Magyarországon (30%-ban), valamint Szerbiában (28%) az európai átlagnál gyakrabban vettek fel új hitelt. A nyugat-európai lakosok gyakrabban vállaltak adósságot nyaralás miatt (18%), de leggyakrabban fűtésre és villanyra vettek fel hitelt (28%). A munkanélküliségtől való félelem főként a 18 és 34 év közötti korosztályt érinti.

„Különösen válság idején az adósság gyakran elkerülhetetlen. Áthidalhatja a rövid távú hiányt, sőt egzisztenciális mentőöv lehet. Európa egyik vezető követelésbehajtó cégeként fontos számunkra, hogy tisztességes támogatást nyújtsunk a fogyasztóknak adósságaik törlesztése során, ami nem csak személyesen őket, hanem a gazdaságot is segíti, amelybe a pénz visszatér” – fogalmazott, az EOS Group vezérigazgatója, Marwin Ramcke.

Az „Európaiak anyagi gondok közt?” című online kérdőíves fogyasztói felmérés 2023. február 3-a és 9-e között 13 európai országban, összesen 7 700 fogyasztó részvételével valósult meg. A figyelem középpontjában az a kérdés állt, hogy az elmúlt 6 hónap mennyiben befolyásolta a megkérdezett személy magatartását és anyagi helyzetét.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban