Na hlavný obsah

A parlament külügyi bizottsága is foglalkozik ma a MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának való átadásának körülményeivel

A bizottság elnöke, Marian Kéry szerint a megbízott kormány nem hozhat döntést súlyos belpolitikai külpolitikai kérdésekben.

A parlament külügyi bizottsága is foglalkozik ma a MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának való átadásának körülményeivel
MIG-29-es vadászgépek Foto: TASR

A MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának való átadásának körülményeivel foglalkozik csütörtökön a parlament külügyi bizottsága, az ülést a smeres Marián Kéry, a bizottság elnöke hívta össze. Kéry szerint a megbízott kormány nem hozhat döntést olyan súlyos külpolitikai kérdésekben, mint amilyen pl. a vadászgépek átadása.

Robert Fico, a Smer-SD elnöke sajtótájékoztatón kijelentette, a vadászgépek átadása „az Orosz Föderációval szembeni nyílt ellenségeskedés megnyilvánulása lenne”. A lépést egyúttal alkotmánysértőnek tartja, és helyteleníti, hogy a parlament nem vitatta meg a kérdést.

A parlamenten kívüli Republika párt visszautasítja a vadászgépek átadását és alkotmánysértőnek tartana ilyen lépést.

Eduard Heger megbízott kormányfő szerdán megerősítette, hogy a MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának való átadásával kapcsolatban a kormány fog dönteni a nemzetközi egyeztetések lezárása után. Azt is leszögezte, teljes egyetértés van a kormányban a hadifelszerelés átadásáról, és arra az alkotmánnyal összhangban kerülne sor. A nemzetközi tárgyalások befejeződése után tájékoztatják a nyilvánosságot.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban