Na hlavný obsah

Szlovákiában is megemlékeztek az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról

A szlovákiai magyarság az ország számos pontján, így például Pozsonyban, Komáromban, Kassán, Rimaszombatban és Felszőszelin is megemlékezett az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulójáról.

Foto: Wikipedia/Dr. Korom János

Március 15-én, szerdán Pozsonyban idén is a Medikus-kertben lévő Petőfi-szobornál emlékeztek meg a 48/49-es magyar forradalomról és szabadságharcról.

A megemlékezést a Csemadok Pozsonyi Városi Választmánya, a Csemadok Országos Tanácsa, Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége, a pozsonyi Liszt Intézet és a Csemadok Ifjúsági Tagozata közösen szervezte.

Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, a magyar Országgyűlés volt elnöke ünnepi beszédében fontosnak nevezte, hogy „nemzeti ügyekben ma is egyetértést tudjunk teremteni, hogy azoknak a céloknak meg tudjunk felelni, amit a jövő és a nemzet számára mi magunk kitűzünk.

Egyben hangot adott óhajának, hogy a szlovákiai magyarságnak legyen újra parlamenti képviselete.

Komáromban szerdán a Kultúrpalota előtt kezdődött a megemlékezés az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175-ik évfordulójáról a Csemadok Komáromi Területi Választmánya szervezésében.

Az ünnepi beszédet Keszegh Béla polgármester tartotta.

Ezt követően a Klapka téren folytatódott az ünnepség a Csemadok Komáromi Városi Szervezetének révén. Itt a Concordia Vegyeskar és Boráros Imre színművész közreműködése mellett Bödők Gergely történész osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel.

Bödők többek között figyelmeztetett a szabadság illékonyságára, „Megtartani hit, megőrizni pedig erő szükségeltetik.”– mondta. Ezt követően számos intézmény és szervezet képviselői helyezett el koszorút a Klapka-szobor talapzatánál.

Kassa és a környék magyarsága szerdán a Thália Színházban emlékezett meg az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról.

Az ünnepi est szónoka Duncsák Mária, a Csemadok Kassa Városi Válsztmányának alelnöke volt.

A kassai megemlékezést szavalatával Kövesdi Szabó Mária, a Thália Színház művésze, a Molni és barátai verséneklő együttes, az Ilosvay Selymes Péter Néptáncegyüttes legényese, valamint a Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola KGSZT Lírai Színpada nívós előadása színesítette.

A gömöri járásszékhelyen, Rimaszombatban több helyszínen is ünnepeltek a 48/49-es forradalom és szabadságharc ünnepnapján.

A magyar tannyelvű iskolákban még szerda délelőtt ünnepeltek, majd délután a Petőfi-háznál folytatódott a megemlékezés.

A műsorban közreműködött a Művészeti Alapiskola, valamint Molnár Tibor. Ünnepi beszédet mondott Bódi László, a Nemzetünkért és Szülőföldünkért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Gömör és Nógrád rádió alapítója.

A Csemadok rimaszombati alapszervezete nevében Csank Király Katalin üdvözölte a résztvevőket.

Az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról a mátyusföldi Felsőszeliben is megemlékeztek.

Szerdán 16 órakor az 1990-ben a megbékélés napjára állított kopjafánál kezdődött a megemlékezés, ahol a helyi civil szervezetek elhelyezték koszorújukat, miközben a Rozmaring Éneklőcsoport énekelt alkalomhoz illő dalokat.

Ezt követően a kultúrházban tartottak ünnepi műsort, amelyen a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny résztvevői, valamint a helyi iskola két irodalmi színpada, illetve tánccsoportja, és a Csalogány Gyermekkar adták elő produkcióikat.

(ma7, ujszo.com, amikassa)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban