Na hlavný obsah

Orbán: Minden magyarban van egy kis Petőfi

A magyar miniszterelnök az ünnepi beszédét a Petőfi-szülőház előtt tartotta Kiskőrösön.

Orbán: Minden magyarban van egy kis Petőfi
Foto: MTI

Minden magyarban van egy kis Petőfi és Petőfiben ott van minden magyar – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök Kiskőrösön, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mai (szerdai) évfordulóján a Petőfi-szülőház előtt tartott ünnepi beszédében.

Orbán Viktor a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor életútját úgy jellemezte: „egy 26 éves röppálya a magyar égbolton, amely a mély Magyarországból indul, és a csillagösvényen végződik“. Egy villanás, amelyet saját nemzete, lélegzetvisszafojtva követ és csodál – tette hozzá.

A magyar kormányfő szerint a magyar szabadság hatalmas menete – bár tett néha vargabetűt és olykor zsákutcába is tévedt az elmúlt kétszáz évben – ma is tart.

„Petőfi Sándor ebben a menetben ma itt van velünk“ – fogalmazott. Orbán Viktor azt mondta, látjuk, ahogy fellázad, amikor idegenek akarják megmondani a magyaroknak, hogyan éljenek. Látjuk, ahogy szembefordul a világ hatalmasaival, akik újra be akarják olvasztani a magyarokat egy európai szuperállamba. Látjuk, ahogy odakanyarintja a 12 pont elé, hogy legyen béke – közölte.

A magyar miniszterelnök levélben köszöntötte március 15-e alkalmából a külhoni magyarokat. Többek között ezt írta: „Mi, magyarok történelmünk során sokszor bebizonyítottuk, hogy bátran fel merjük venni a harcot a ránk zúduló ellenséges túlerővel, ugyanakkor – más nemzetekhez hasonlóan – mégis jobban szeretünk élni a szabadságban, semmint meghalni érte.“ Hozzátette: évtizedeken át joggal és őszintén remélhettük azt, hogy Európa földjén nem pusztíthat többé háború.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban