Na hlavný obsah

Növelné a szlovákok számát az uniós intézményekben az állam

A szlovák diplomácia már 2021-ben felhívta a figyelmet arra, hogy van lehetőség Szlovákia személyi képviseletének erősítésére az uniós struktúrában. A külügyi tárca az ifjúsági pozíciókban, de a felső vezetés szintjén is a helyzet tartós rosszabbodására mutatott rá.

Foto: TASR

A külügyminisztérium 2022-ben az Európai Unió intézményeiben feladatokat ellátó szlovákok létszámának növelését célzó koncepció előkészítésére összpontosított. Ennek eredményeként egy munkacsoport jött létre – derül ki a Szlovákia uniós tagságáról szóló éves jelentésből, amelyet március 15-én, szerdán fogadott el a kormány.

A szlovák diplomácia már 2021-ben felhívta a figyelmet arra, hogy van lehetőség Szlovákia személyi képviseletének erősítésére az uniós struktúrában.

„A szlovák oldalon tett intézkedések középpontjában a szlovák állampolgárok uniós intézményekben való képviseletének növelését célzó koncepció előkészítése, a szakmai és a laikus közvélemény uniós intézményi karrierrel kapcsolatos ismereteinek tágítása, és nem utolsósorban a szlovák állampolgárok aktív, szisztematikus támogatása álltak azzal a céllal, hogy növeljék sikerességüket az uniós intézmények álláspályázati eljárásaiban“ – áll a minisztérium 2022. évi jelentésében.

A külügyminisztérium 2022 júniusában fogadta el a “Tájékoztató az Európai Külügyi Szolgálattal való képviseletről és együttműködésről – pillanatnyi helyzet és ajánlások“ című dokumentumot, amelynek eredményeként létrejött egy munkacsoport Szlovákia képviseletének növelésére az uniós struktúrákban.

„A Szlovák Köztársaság, mint EU-tagállam számára kívánatos, hogy minél több állampolgárát alkalmazzanak az uniós intézmények struktúráiban, mivel hozzájárulnak a Szlovák Köztársaság EU-n belüli pozícióinak erősítéséhez” – indokolta a szaktárca.

Tavaly 768 szlovák állampolgár dolgozott az uniós struktúrákban. 446 polgár az Európai Bizottságban, 198 az Európai Parlamentben, 16 a Régiók Bizottságában, 19 az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságban és 33 az Európai Külügyi Szolgálatban.

A külügyi tárca az ifjúsági pozíciókban, de a felső vezetés szintjén is a helyzet tartós rosszabbodására mutatott rá a szlovák képviselet tekintetében.

„A kilátásokat tekintve a helyzet negatív, hiszen a jelenlegi posztokat nyugdíjkor előtt álló munkavállalók töltik be. A Szlovák Köztársaságnak célul kellene kitűznie, hogy a legmagasabb vezetés szintjén fenntartsa a szlovák állampolgári képviseletet, középvezetői szinten pedig növelje jelenlétét az Európai Bizottság struktúráiban” – állapította meg a szlovák külügyi tárca.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban