Na hlavný obsah

Magyar állami kitüntetéseket adtak át Rimaszombatban

Négy személyiség kapott arany érdemkeresztet: Palenčárné Csáji Ildikó a Kassai Polgári Klub elnöke, Balajti Lajos a Tornaljai Városi Hivatal volt vezetője, Halász Gyula a felvidéki Garam Menti Néptánc Együttes művészeti vezetője és Zsidó János esperes a Nyékvárkonyi Római Katolikus Plébánia plébánosa.

Magyar állami kitüntetéseket adtak át Rimaszombatban
Foto: Fábián Gergely

Magyarország pozsonyi nagykövete és Magyarország kassai főkonzulja az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175-ik évfordulója alkalmából tartandó fogadását, amelyen Novák Katalin Magyarország köztársasági elnöke nevében szlovákiai magyar személyiségeknek adtak át állami kitüntetéseket, Rimaszombatban tartották.

Őexelenciája dr.Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete elmondta, hogy számára mindig fontos volt, hogy a március 15-i eseményeket, fogadásokat ne Pozsonyban rendezzék. A főkonzul asszonnyal dr. Hetey Ágotával úgy gondolták, hogy közösen rendezik meg ezt az ünnepséget, ezért logikusnak tűnt számukra, hogy valahol középtájon keresnek egy megfelelő helyet. Mindeketten arra a véleményre jutottak, hogy Rimaszombat pont megfelelő az erős magyar kötődése a református gyülekezet erőssége és a gömöri nép elkötelezettsége okán, hogy itt emlékezzenek erre a szép ünnepre.

Az idei évben a március 15-i ünnepségen négy személyiség kapott arany érdemkeresztet: Palenčárné Csáji Ildikó a Kassai Polgári Klub elnöke, Balajti Lajos a Tornaljai Városi Hivatal volt vezetője, Halász Gyula a felvidéki Garam Menti Néptánc Együttes művészeti vezetője és Zsidó János esperes a Nyékvárkonyi Római Katolikus Plébánia plébánosa. Az odaítélt kitüntetéseket a rimaszombati Iparosházban, vagyis a Gömör-Kishonti Művelődési Központban adták át.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban