Na hlavný obsah

Čaputová: Ápolni kell Petőfi örökségét, a szabadságot és a demokráciát

Zuzana Čaputová államfő az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulója kapcsán kiemelte, az évszázadok óta egymás mellett élő és kultúrájukban is egymáshoz kötődő magyarok és szlovákok sokszor meg kellett, hogy küzdjenek a demokráciáért.

Čaputová: Ápolni kell Petőfi örökségét, a szabadságot és a demokráciát
Foto: TASR

A jelen is igazolja, hogy folyamatosan ápolni kell Petőfi Sándor, a magyar forradalom költője és harcostársai örökségét, védeni a szabadságot és a demokráciát a rá leselkedő veszélyektől – tette közzé a közösségi hálón Zuzana Čaputová államfő az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából, rámutatva, hogy ez a nap a Szlovákiában élő magyarok számára ünnep.

Az államfő kiemelte, az évszázadok óta egymás mellett élő és kultúrájukban is egymáshoz kötődő magyarok és szlovákok sokszor meg kellet, hogy küzdjenek a demokráciáért.

„1848-1849 közös történelmünk egyik fontos időszaka volt, amikor a magyar és szlovák vezetők pozíciói eltértek egymástól. Közös volt azonban bennük az olyan alapvető emberi és polgári jogok iránti vágy, mint a jobbágyság eltörlése, a sajtószabadság és a törvény előtti egyenlőség” – jegyezte meg a közösségi hálón közzétett kétnyelvű bejegyzésében Zuzana Čaputová, aki egyúttal minden jót és szép ünnepet kívánt az országban élő magyaroknak.

A 200 éve született Petőfiról szólva az államfő megjegyezte: „A szlovák gyökerekkel is rendelkező neves költő egyik legismertebb versében azt írja: »Szabadság, szerelem! E kettő kell nekem«, amivel generációkon átnyúlva szimbolikusan azt üzeni számunkra, hogy igazából szabadnak csak egy teljes értékű demokráciában érezhetjük magunkat.”

(TASR, Facebook/Zuzana Čaputová)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban