Na hlavný obsah

Az utolsó tanévét éli Vága magyar és szlovák alapiskolája

Az utolsó tanévét éli a galántai járásbeli Vága község magyar és szlovák alapiskolája. Az oktatási intézmények gazdasági okokból augusztus végén bezárják kapuikat. Már csak a minisztériumi jóváhagyásra várnak.

Az utolsó tanévét éli Galántai járásban található Vága község magyar és szlovák alapiskolája. Az önkormányzat döntött: augusztus végén bezárják kapuikat a helyi oktatási intézmények. Már csak a minisztériumi jóváhagyásra várnak.

Gazdasági okokból kénytelenek bezárni a helyi magyar és szlovák alapiskolát is. A 9 vágai képviselő közül 8 volt jelen a szavazáson, 6-an voksoltak az intézmények bezárása mellett, 2-en tartózkodtak, bár a polgármester elmondása szerint ők is egyetértettek abban, hogy ezúttal már nincs visszaút.

Vágán teljes szervezettségű önálló jogalanyisággal rendelkező magyar alapiskola és alsó tagozatos szlovák iskola van.

A magyar alapiskolában jelenleg 23 gyerek tanul, a számítások alapján jövőre mindössze 9 gyermeket tudhatna magáénak az intézmény.

A szlovák alapiskolának most 14 tanulója van. Hárman fejezik be a 4. osztályt, a ballagó 15 óvodásból pedig egy gyermeket sem szeretnének a szülők a vágai szlovák iskolába íratni.

Az iskola nélkül maradó tanulókat a galántai magyar tannyelvű Kodály Zoltán Alapiskola, illetve a szlovák tannyelvű Štefánik utcai alapiskola veheti át.

(ma7)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Régió rovatban