Na hlavný obsah

Naď: A kormány nem döntött a MiG-ek Ukrajnának való átadásáról, csak informálisan tárgyalt róla

A kormány még nem döntött a MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának való átadásáról, csak informálisan tárgyalta a témát - közölte Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter.

Jaroslav Naď
Foto: TASR

A kormány egyelőre nem döntött a MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának való átadásáról. Március 15-én, szerdán csak informálisan tárgyalt a kérdésről – tájékoztatott a tárgyalásokat követően az ideiglenesen kinevezett védelmi miniszter, Jaroslav Naď.

„A MiG-ek adományozásának kérdése ma egyáltalán nem szerepelt a kormány napirendjén, hivatalosan egyáltalán nem folyt róla tárgyalás” – hangsúlyozta Naď.

„További hozzászólásokra várunk a külföldi partnerektől“ – tette hozzá, rámutatva, hogy a nemzetközi tárgyalások még folynak.

Mint közölte, védelmi miniszterként ismertette a kormányzó kabinettel a Szlovákiához érkezett ajánlatot, míg Daniel Zmeko, a Szlovák Köztársaság Fegyveres Erőinek (OS SR) vezérkari főnöke a műszaki szempontokat tárta a miniszterek elé.

A védelmi tárca vezetője szerint a résztvevő miniszterek mindegyike egyetértett a vadászgépekkel kapcsolatos döntés módozatában. „Jogi szempontból teljesen világosan látjuk, hogyan fogjuk csinálni“ – mondta.

Naď azt is megerősítette, hogy amennyiben a vadászgépek átadásra kerülnek, műszaki állapotuk miatt néhány MiG-29-es csak alkatrészként szolgál majd az ukrán félnek. Megerősítette azt a szándékot is, hogy Lengyelországgal közösen adjanak át vadászgépeket Ukrajnának, amiről még folynak a tárgyalások.

Roman Mikulec megbízott belügyminiszter megismételte, hogy támogatja, hogy az alkotmánynak megfelelően, legitim módon adományozzanak vadászgépeket Ukrajnának. Kiemelte, hogy az ügyben még folynak a tárgyalások. Hozzátette, még nem rendelkezik azzal a jogi elemzéssel, amely felhatalmazza az ideiglenes kormányt a vadászgépek adományozásával kapcsolatos döntéshozatalra.

Milan Krajniak megbízott munkaügyi miniszter úgy véli, a védelmi miniszter által vázolt módon Szlovákia számára előnyös a MiG-ek adományozása.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes megismételte, hogy Szlovákia már nem használja a vadászgépeket, ezért szerinte is Ukrajnának kellene ajándékozni őket.


Viliam Karas megbízott igazságügyi miniszter szerint létezik olyan, az Alkotmánnyal összhangban levő megoldás, amelyben kompetens a megbízott kormány.

„Beszéltünk erről a megoldásról, további lépéseket teszünk“ – mondta a miniszter a kormányülés után. Karas úgy véli, még a jövő heti ülés előtt tájékoztatják a kabinetet a megoldásról.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban