Na hlavný obsah

Milyen feladatok várnak a szlovákiai önkormányzatokra?

Elkezdődött egy új hétéves ciklus az uniós támogatások lehívására.

Milyen feladatok várnak a szlovákiai önkormányzatokra?
Nagyon sok településen még várat magára a kanalizáció kiépítése. Az uniós forrásokat a közművesítés kiépítésére is felhasználhatják. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Az elmúlt években a szlovákiai önkormányzatok nagyon nehezen birkóztak meg a rájuk háruló nehézségekkel. A koronavírus-járvány kezelése, az egekbe szökő energiaárak és a hulladékgazdálkodás megváltozott jogi környezete alaposan próbára tette a települések vezetőit. A helyzetüket az sem könnyítette, hogy az államigazgatás és a minisztériumok nem tekintettek egyenrangú partnerként az önkormányzatokra.

Polgármesterek sokasága és a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásá többször hangoztatta, hogy az önkormányzatok modernizációja, és vele együtt az integrált közigazgatás tervezete nem tud megvalósulni a megfelelő kommunikáció és partnerség nélkül.

Az önkormányzatok részére mentőövet nyújthat, hogy elkezdődött a hétéves ciklus az uniós pénzek lehívására. Ez az operációs program rengeteg területet érint. 138 kiírást készített el az invesztíciós és régiófejlesztési minisztérium. A pályázatok három fő prioritása a környezetvédelem,  innováció és a fejlesztések.

Nem csak az önkormányzatok számára biztosítottak ezek a lehetőségek, a civil szféra és a vállalatok is élhetnek a pályázati kiírásokkal. A pénz energetikai szükségletek biztosítására, középületek és örökségvédelmi területek kezelésére is felhasználható. Az önkormányzatok kiemelik, hogy az idő kezelés nehéz, mindent egyszerre és gyorsan kell lehívni emiatt kész pályázatokkal kell előállni, ami miatt túlzottan le vannak terhelve.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban