Na hlavný obsah

Korábbi választásokat és hivatalnokkormányt követel Robert Fico

Még július elején is megtarthatók az előrehozott választások, minden Zuzana Čaputová államfő kezében van – jelentette ki Robert Fico, a Smer-SD elnöke, aki szerint „Szlovákia júniusban szörnyű, de szeptember 30-án katasztrofális állapotban lesz”.

Robert Fico
Foto: TASR

Még akár július elején is megtarthatók az előrehozott választások, minden Zuzana Čaputová köztársasági elnök kezében van – jelentette ki Robert Fico, az ellenzéki Smer-SD elnöke március 14-én, kedden sajtótájékoztatón a megbízott kormány kudarcairól és az ország rossz állapotáról beszélve.

„Szlovákia júniusban szörnyű, de szeptember 30-án katasztrofális állapotban lesz. Az egyedüli megoldás a helyzet hivatalnokkormány általi stabilizálása“ – jelentette ki Fico, mondván, hogy a párt hajlandó tárgyalni az államfővel egy hivatalnokkormány felállításáról.

„Szlovákia számára ez az egyedüli kiút egy parlament támogatta hivatalnokkormány és a július eleji választások” – szögezte le a Smer-SD elnöke.

A kormányt ért bírálatokról szólva rámutatott a Büntető Törvénykönyv módosítására, amely büntetőjogi felelősségre vonást helyez kilátásba amennyiben a kórházak vezetése nem képes szavatolni a szükséges kórházi alkalmazotti létszámot.

Rámutatott, hogy a Büntető Törvénykönyv módosítása a kormány és az egészségügyi szakszervezetek memorandumából következik. Felidézte, hogy a memorandum aláírása mentette meg a kormánykoalíciót az egészségügyi rendszer összeomlásától. Szerinte a bírált módosítás éppen ebből a memorandumból következik. Fico a megbízott miniszterelnököt, Eduard Hegert hibáztatja, amiért annak aláírása előtt nem olvasott el egy ilyen fontos dokumentumot. Mindezözben Heger kijelentéseire hivatkozott.

A Smer-SD vezetője arról tájékoztatott, hogy pártja három alapvető jelmondattal vág neki a választásoknak: stabilitás, tapasztalat és a káosz vége.

„A stabil politikai színtér, az elfogadott jogszabályok kiszámíthatósága, az általános nyugalom és a társadalmi párbeszéd minden ország sikerének alapja“ – hangsúlyozta Fico.

Kijelentette, a jelenlegi korszak nem amatőröknek való, ezért elképzelhetetlen, hogy valaki vezetői tapasztalat nélkül része legyen a kormánynak.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban